2017. október 23. hétfő Gyöngyi

Hírek - Gépek

Készíts minitraktort és videózd le! - Milliók hódolnak az új divatnak

Milliós nézettségeket produkálnak a megosztó oldalakon azok a videók, amelyeken traktorok és munkagépek élethű modelljei szántanak, vetnek, aratnak a gondosan előkészített terepasztalokon. A Farming Simulator és a hozzá hasonló virtuális csodák korában – úgy tűnik – a „kézzel fogható” játékok továbbra is jelentős érdeklődést vonzanak.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

A modellezés elvesztette magányos jellegét, de a rajongók már rég nem szakkörökön vagy klubokban, hanem webes fórumokon és videókon osztják meg egymással tapasztalataikat. Miniatűr traktorokat és munkagépeket, liliputi farmokat építenek, aztán 5-10 perces filmeket készítenek a működésükről, hogy a hasonló érdeklődésű társaikat szórakoztassák velük. Több száz videó már a milliós nézettséget is meghaladta, vagyis népszerűségük a zenei előadók klipjeivel vetekszik. Hogy mi a titkuk? Egyszerűen jó elmerülni ebben a kitalált világban.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2017-es agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2017 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.


A legnagyobb rajongótábora az 1:32 arányú RC modelleknek van, ahol az RC a rádió-távirányítást (remote control) jelöli. A hívek egyik „prófétája” az ír Oisin O'Conchubhair, akitől elektromérnökként nem idegen ez a világ, és a YouTube-on már 2011 óta jelen van videóival. A rövidke filmek nemcsak szórakoztatnak, de akinek kedve van hozzá, a segítségükkel meg is építheti első modelljét. Vigyázat, a hobbi függőséget okoz, ráadásul nem is olcsó, hiszen a legegyszerűbb szerkezetek 100–200 fontba (vagyis legalább 35-40 ezer forintba) kerülnek, és akkor még nem beszéltünk a terepasztalról és egyéb kiegészítőkről.

Oisin O'Conchubhair szerint nem kell felsőfokú végzettség ahhoz, hogy valaki saját RC traktort építsen, de azért még mindig az a járhatóbb út, ha veszünk egyet a boltban. A legnépszerűbb termékek a SIKU Control32 sorozatba tartoznak, egyrészt kiemelkedő minőségük, másrészt aprólékos pontosságuk miatt. A csúcskategóriás Fendt 939 Vario traktorhoz például kanál és raklapvilla is jár, természetesen a LED-égők is igaziak, a gép pedig képes jobbra-balra indexelni és villogni is. Egyedül az áramforrásként szolgáló három darab AAA elem nem tartozik a csomaghoz…

A SIKU márkát birtokló Sieper GmbH egyébként 1921 óta gyárt gyerekjátékokat a nyugat-németországi Lüdenscheidben, és ma már 850 dolgozót alkalmaz. Az öntött fémből készülő, 2.4 GHz-es technológiát alkalmazó távirányítós modelljei nemcsak azért kedveltek, mert tökéletesen élethűek, de akár a végtelenségig bővíthetők is. A rajongók terepasztalokat készítenek, hogy bemutathassák, mire képesek a játékszereik, sőt a legelvakultabb hívek még traktorhúzó versenyeken is összemérik kedvenceik erejét.

Így néz ki egy modellezett gazdaság:

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu