2020. december 2. szerda Melinda, Vivien

Hírek - Gépek

Kezd magához térni Európa traktorpiaca

Idén először mutatott emelkedést Franciaországban az új traktorok regisztrációja, amely akár az európai mezőgazdasági gépek piacának talpra állására is utalhat.
 
 

Franciaországban – az EU legnagyobb traktorpiacán, ahol 2009-ben közel 40 ezer új gépet jegyeztek be – novemberben 3,6 százalékkal több traktort regisztráltak, mint előző év hasonló időszakában. Előző hónapban Németországból érkeztek hasonló adatok: ott 58 százalékkal nőtt a bejegyzések száma.

Mindkét országban elsősorban a kisebb teljesítményű – 100 lóerő alatti – traktorok forgalma emelkedett inkább: Franciaorszában 7,2 %-kal, Németországban 62 %-kal. Németország egyébként a második legnagyobb piac az EU-n belül, Nagy-Britanniát megelőzve.

Szakértők szerint az emelkedés egy részét a jövő évben életbe lépő új károsanyag-kibocsátási szabályozás miatti vásárlások indokolják, amely az úgynevezett TIER 3B-s motorokra történő áttérést írja elő. Ugyanakkor az egyre emelkedő gabonaárak is indokolják a gépek iránti keresletnövekedést.

Európában, szemben Észak-, és Dél-Amerikával még mindig nem tért magához a válság után a mezőgazdasági gépipar, hiába nőttek a gabonaárak. Elemzők szerint ez nagyrészt a szigorúbb hitelfeltétekkel magyarázható, amely visszafogta a keresletet.

A gyártók közül az Agco – a Massey Ferguson gépek gáyrtója -, valamint a CNH Global rendelkezik a legnagyobb forgalommal a nyugat-európai piacokon, de a John Deere traktorok gyártója, a Deere & Co is számottevő piaci részesedéssel bír.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 60 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu