Manitou teleszkópos rakodó újdonságok

Manitou teleszkópos rakodó újdonságok (x)

agrarszektor.hu
Fókuszban az emissziós normák és az új NewAg modellek

Mai világunk egyik biztos pontja az állandó változás. Egy olyan nagymúltú rakodógyártó, mint a Manitou, fejlődik és fejleszt. A kötelező előírásoknak megfelelve, eddig is jelentős eredményeket értek el, termékeik hatékonyságának növelését szem előtt tartva. Így lesz 2021-ben is, gondoljunk a teleszkópos rakodók motorjának csekélyebb károsanyag-kibocsátására vagy új típusok megjelenésére.

Fókuszban a Stage V

Már meg sem lepődünk, ha egy rakodó- vagy éppen traktorgyártó fejleszti a gépei motorját, minimálisra szorítva a belőlük távozó károsanyagok mennyiségét. Erre persze rá is kényszerítik őket a folyamatosan változó, szigorodó előírások. Van, aki jóval a kötelező határidő előtt megteszi, más kivár az utolsó pillanatig. A Manitou inkább elé ment a dolgoknak, és az év második felétől folyamatosan kezdte beépíteni rakodóiba az új Stage V emissziós normák szerinti erőforrásokat. Ezt megelőzően a két legkisebb kompakt típus motorja már megfelelt ezen előírásnak, de mostantól a többié is ilyen.

Azok a típusok, melyekbe eddig Stage IV Deutz motorok kerültek, továbbra is ezt a márkát kapják, 3,6 literes lökettérfogattal, de tisztább kivitelben. A kipufogógázt SCR (AdBlue), dízel oxidációs katalizátor (DOC), részecskeszűrő (DPF) és az EGR kezeli. Egyik-másik típus motorteljesítménye növekedett, a skála 116-136 lóerő közötti.

Jelentősebb változás, hogy a 140 lóerő feletti John Deere motorokat Yanmar Stage V-re váltotta a Manitou. Ezekről még később, a két új típus kapcsán lesz szó.

Az új motorokkal jövőre jelennek meg a magyar piacon a teleszkópos rakodók.


Még inkább NewAg - új XL modellek

Megjelenése óta töretlenül népszerű a Manitou folyamatosan bővülő NewAg szériája. Már látszik, nem volt hiábavaló a gyártó sok erőfeszítése, melyet ebbe a fejlesztésbe tett.

Többféle hajtásrendszer és sebességváltó, innovatív kijelzők és kezelőszervek, egyszerűbb és biztonságosabb fellépés a fülkébe, lényegesen jobb rálátás a munkaeszközre, továbbfejlesztett hangszigetelés, számos kényelmet és hatékonyságot növelő megoldás jellemzi a Manitou NewAg-et.

Számos szabadalom fűződik ezekhez a gépekhez, például az egy darabból álló ívelt üveg a szélvédő és a tetőablak helyett, amely felett védőrács nyújt maximális biztonságot lehulló tárgyak ellen. A védőrács valamennyi eleme különböző szögben áll, így tökéletes a rálátás a munkaeszközre. A műszerfali kapcsolókat, funkcióik szerint, különböző színek jelölik, és ezeket egyetlen mozdulattal kiveheti és áthelyezheti a kívánt helyre a gépkezelő.


Két oldalsó kapaszkodó és csúszásmentes fellépő segít kényelmesen és biztonságosan bejutni a kabinba. Maximális komfortról légrugós Grammer ülés, impozáns, színes digitális kijelző és az ülés kartámaszába épített JSM joystick gondoskodik. A ManitouNewAg rakodóké a legjobban szigetelt fülke, a maximum 73 dB(A) zajszint egy 100 km/h sebességű személyautó belső zajának felel meg.

A fenti előnyös megoldásokkal vértezte fel a gyártó a korábbi MLT 840 és 1040 típusait, melyek így a NewAg gépcsalád legnagyobb (XL) tagjai lettek, MLT 841 145 PS+ és MLT 1041 145 PS+ L típusjelzéssel - utóbbi alvázszintezésű. Mindkét modell fő paraméterei javultak egy kicsit az elődökhöz képest. A kisebbik emelési magassága 7,6 m, a nagyobb testvér 9,65 m magasra tolja ki a gémet. Mindkettő legnagyobb emelhető tömege 4100 kilogramm.

A rakodók új erőforrása a Yanmar-tól érkezett, teljesítménye 141 LE, maximálisan 602 Nm nyomatékkal. Természetesen már megfelel a Stage V emissziós normának, akár 11 százalékkal kevesebb üzemanyagot éget el, mint elődei.

A két középnehézsúlyú (9,2 és 9,7 tonna önsúly) 200 l/min kapacitású LS hidraulikaszivattyúja gyors gémmozgást tesz lehetővé, nagymértékben növeli a rakodás sebességét. 13 százalékkal növekedett az üzemanyagtartály kapacitása, egész napos intenzív munkához elegendő.

Az ötfokozatú M-Shift powershift sebességváltó simán kapcsol manuális vagy automata módban. Az automatikus funkció a legkisebb megszakítással, optimálisan képes fokozatot váltani, nyomatéktól és sebességtől függően. Manuális módban a kezelő kapcsolja a sebességfokozatokat a JSM joystickkel és gombjaival.

A kezelőtér a kisebb típusok már megszokott komfortját nyújtja, megfejelve némi plusz térrel és alacsonyabb, 69 dB(A) zajszinttel.

Már korábban is több felszereltségi szint közül lehetett választani, ami most kiegészült egy újabbal, a PLATINUM-mal, többlete az ismert ELITE-hez képest aktív ülésrugózás, hidraulikus munkaeszköz-rögzítés, LED-es közúti- és munkalámpák, nagylátószögű kamera, komfortkormányzás és automatikus zsírozás. Ez a szint már alig fokozható!

Ma már természetesnek mondható az új Manitou típusok Easy Manager telemetria-rendszere, amely a rakodógép központi vezérlőjén keresztül mutatja valós időben a gép számos műszaki paraméterét. A hatékonyság legmagasabb szintje érhető el vele.

 

Szöveg: Sebesi István, termékmenedzser

Kép: Manitou

Forrás: AXIÁL Híradó 2021. 1. számú

https://www.axial.hu/gepek/mezogazdasagi-gepek/manitou

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?