2019. augusztus 20. kedd István

Hírek - Gépek

Már az EU is hisz a GMO-csodában?

Az Európai Unió közismerten elutasító is a géntechnológiával szemben, egy múlt heti parlamenti konferencián azonban már GMO mellett kardoskodó érvek is elhangzottak, melyek szerint a genetikailag módosított növények egyáltalán nem csak az agrárium területén hozhatnának hasznot az EU számára.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A múlt hét szerdai, Közös Agrárpolitikával (KAP) foglalkozó konferencián elhangzottak szerint ugyan nem a GM növények jelentik az univerzális megoldást az EU agrárpolitikával kapcsolatos problémáira, azonban használatukból nem csak az agrárszektor tudna hasznot húzni.

Az eseményre azután került sor, hogy február végén a tagállami szakértők elfogadták a javaslatot, miszerint az importált állati takarmány minimális mennyiségű génmódosított anyagot tartalmazzon.

Az elmúlt években heves vita zajlott le az EU-n belül arról, hogy továbbra is fenntartsák a zéró-toleranciát a biotech növényekkel szemben, vagy engedélyezzenek bizonyos élelmiszereket, melyeket biztonságosnak vélnek. Várhatóan mind az Európai Parlament, mind a Bizottság elfogadja nyáron azt a javaslatot, amely egészen más csapásirányt jelöl majd ki az EU géntechnológiához való hozzáállásában.

Az eseményen bemutatták az Európai Biotechnológiai Szövetség (EuropaBio) legfrissebb elemzését, mely szerint a GM növények használatával az EU csökkenthetné károsanyag-kibocsátását, növelhetné energiahatékonyságát, és –biztonságát. Mindehhez azonban lehetővé kell tenni a gazdálkodók és fogyasztók számára, hogy maguk dönthessék el, használni szeretnénk-e génmódosított növényeket, vagy sem – állítják a szövetség szakértői.

A szervezet szerint a legtöbbször hangoztatott érv a GMO-t tartalmazó élelmiszerek ellen, hogy az európai fogyasztók elutasítják azt, azonban felmérések szerint a törvény által előírt módon felcímkézett, génmódosított összetevőket tartalmazó élelmiszereket mégis megvásárolják.

A konferenciát John Dalli, egészségügyért és fogyasztóvédelemért felelős biztos nyitotta meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu