Megéri ezt a szakmát választani: itt kezdőként is komoly pénzeket kereshetsz

agrarszektor.hu2022. május 20. 19:45

A technika fejlődése újabb szakmákat hívott életre Magyarországon. A drónok egyre többféleképpen hasznosíthatóak, már nemcsak a filmiparban, hanem az agrárszektorban is. Ezt felismervén a Nébih kezdeményezésére új képzés indult: a növényvédelmi drónpilóta alapképzés.

A huszonegyedik században egyre több eszköz segíti a hatékonyabb munkavégzést. Ilyen technikai vívmány a drón is, melyet az agrárszektorban is használnak, többek között permetezésre - írja közleményében az ABZ Drone Kft. A pilóta nélküli drónos növényvédelmi foglalkozás csak néhány hónapja hivatalos szakma, Magyarországon még csak néhány hely nyújt szakképesítést, pedig az igény már most óriási rá. Egy biztos: a képzett drónpilótáknak könnyű dolguk lesz a munkaerőpiacon, több mint versenyképes munkadíjjal kalkulálhatnak.

Óriási hiányt pótol az új szakma

Bár a drónhasználatról elsősorban talán a filmszakma jut az eszünkbe, ennél sokkal szerteágazóbban, nagyon sok szakmában, például a rendvédelemben, építőiparban, lehet használni az eszközöket. A mezőgazdaságban kiemelten fontos, a jövőben pedig megkerülhetetlen szerepet töltenek be a drónok, nemcsak az állomány megfigyelése, hanem a permetezés miatt is. Ezért is vált a növényvédelmi drónpilóta mostantól hivatalos foglalkozássá, a Nébih által lefektetett kritériumrendszernek megfelelően hivatalos szakképesítést lehet szerezni belőle, melyet a szintén Nébih által kijelölt képzőközpontban lehet elvégezni.

A drónos növényvédelmi szakembereknek több szabálynak meg kell felelnie, például légügyi vagy növény- és környezetvédelmi kritériumoknak. Emellett egy nagyon széles spektrumú tudást is meg kell szereznie a szakmában dolgozóknak: térinformatikai, agrometrológiai, növényvédelmi és természetesen drónkezelési ismeretekkel is bírniuk kell a szakképzett drónpilótának

 - mondta Török Gyula, drónszakértő, az ABZ Drone tulajdonos-ügyvezetője. A drónok használatára egyre nagyobb az igény az agrárszektorban, néhány éven belül szinte elképzelhetetlen lesz nélkülük a gazdálkodás. Bár az igény hatalmas, nagyon kevés szakember van jelenleg Magyarországon, kétségtelen, hogy a permetező drónpilóta hiányszakmának számít, tette hozzá a szakember.

A képzés olyan tudást ad, ami a vizsga után hamar pénzre váltható

Az ABZ Drone a Nébih által is elfogadott, széleskörű tudást garantáló képzést nyújt mindazoknak, akik drónos növényvédelmi szakemberek szeretnének lenni. A cég tréningje száztíz órás elméleti képzés növényvédelmi-, térinformatikai-, és agrometeorológiai alapismeretekből áll. A fenti órák keretében a hallgatók megtanulják a munkavégzéshez szükséges jogszabályismereteket, adminisztrációs kötelezettségeket, a meteorológiai állomások adatainak feldolgozását is, de a drónok használatához szükséges szoftverek kezelését is megtanítják nekik. Az elméleti oktatást egy tizenhét órás gyakorlati képzés egészíti ki.

A képzésben a legjobb szakemberek adják át a tudásukat, van közöttük légiforgalom-irányító, olyan szakember, aki több mint tíz éve épít drónokat, több évtizedes gyakorlattal rendelkező növényorvos, térinformatikus, földmérésben jártas tanárunk is van. Olyan piacképes tudást adunk a hallgatóinknak, mely megfelel a Nébih szakmai kritériuminak, a képzés után azonnal pénzre váltható

 - mondta az ügyvezető.

A százhuszonhét órás képzés különböző modulokból áll, melyek elvégzési sorrendje felcserélhető. Minden hónapban van új modul kezdési időpont, ha pedig mindegyik modulnál a legkorábbi időpontra tudunk jelentkezni, a képzés akár két hónap alatt is elvégezhető.

A képzés után kitárulnak a lehetőségek

Amennyiben sikeres vizsgával végzett a növényvédelmi drónpilóta az ABZ Drone képzésén, a cég széleskörű drónpalettával áll a rendelkezésére, bőséges eszközválasztékkal, a hozzájuk tartozó szoftverekkel, garanciális és nem garanciális szervizzel. Sőt, a drónhasználat engedélyeztetésében is támogatás nyújt az ABZ Drone Kft.. A cég olyan tanúsítvány megszerzéséhez is hozzá tudja segíteni a pilótákat, mellyel nem csak itthon, hanem az egész Európai Unióban használhatják eszközeiket.  

Címkék:
környezetvédelem, növényvédelem, agrárszektor, drón, permetezés, agrometeorológia, növényorvos, munkaerőpiac, drónpilóta,