Megszületett a döntés: ezt a két agráreseményt biztosan megtartják idén

Megszületett a döntés: ezt a két agráreseményt biztosan megtartják idén

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokkal ugyan, de nem fog elmaradni a XXIX. Farmer Expó. A rendezvény, kisebb-nagyobb változtatásokkal ugyan, de meg lesz tartva 2020. augusztus 18-21-e között. Ugyancsak megtartásra kerülnek szeptemberben a 33. Bábolnai Gazdanapok is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Miközben a szakkiállítások jelentősége egyre nő, idén ez még hangsúlyosabban jelentkezik, hiszen a koronavírus-járvány világszerte ágazatok sokaságát kényszerítette térdre. E felismerés jegyében döntöttek úgy a V-Trade Kiállítások Kft. vezetői, hogy (a járványügyi szabályok messzemenő betartásával) megrendezik a XXIX. Farmer Expót augusztus 18-21. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán, tudhattuk meg a szervezők közleményéből.

A hazai agrárium életképességére, élni akarására utal, hogy az ágazat szereplői (ha kisebb számban és területen is) akarják és megcsinálják Magyarország egyik vezető agrár-seregszemléjét Debrecenben

- hangsúlyozta Vaszkó László vásárigazgató.

A gazdasági jellegű kiállítások jellemzője (ellentétben más tömegrendezvényekkel) az, hogy bár lehet, hogy egy adott pillanatban több mint 500-an vannak jelen a vásárterületen, de például a Farmer Expó esetében ez a félezres tömeg 50 ezer négyzetméteren oszlik el. Ugyancsak járványügyi megfontolásokból idén a határon túlról nem hívtak kiállítókat a szervezők, a külföldről esetlegesen idelátogatók pedig a határnál érvényben lévő hivatalos protokollon esnek át. Vaszkó László elmondása szerint az expó egy 150 kilométeres sugarú körben jelentkező gazdálkodói igényt hivatott kiszolgálni. Hogy a gazdák végre ki tudjanak lépni a négy fal közül, és személyesen beszélhessenek azokkal (legyenek bár kollégák vagy látogatók) akikkel hónapok óta csak a virtuális térben volt módjuk találkozni. A vásárigazgató hozzátette, hogy a jelenlévők biztonságát szolgálja az a járványügyi kézikönyv is, amit ők állítottak össze, és ami - némely vonatkozásában - a hivatalosnál is szigorúbb regulákat tartalmaz.

A rendezvényt Dr. Nagy István agrárminiszter nyitja meg. A tárcavezető arról beszél majd, hogy a tervezési időszak végén megmaradó európai uniós források felhasználása hogyan fog történni, illetve, hogy a gazdálkodók az idei évben milyen támogatásokra számíthatnak még. Arról is szó lesz, hogy mi a miniszter víziója az ágazat jövőjéről, annak ismeretében, hogy az EU következő hét éves költségvetése gigantikus méretű fejlesztési forrásokat tartalmaz az agrárfejezeteiben is.

A pandémia miatt az állatbemutatók idén nagyrészt elmaradnak, de az állatbemutató pavilonok így sem maradnak üresen. E fedett, ám mégis nyitott épületekben "kiscsoportos foglalkozások" keretében (maximum 100 fő részvételével) szakmai rendezvényeket tartanak. A sertéstenyésztőket leginkább foglalkoztató három téma kerül napirendre: Az ASP (afrikai sertéspestis) hatásai és kezelése; az ASP által befolyásolt világpiac; fejlesztési források és jövőkép az ágazatban. A szarvasmarhatartók megvitatják a tejpiac és a húspiac helyzetét, valamint a támogatási lehetőségeket. A baromfinál érdekes lehet a madárinfluenza okozta piaci anomáliák, illetve az ebből való kilábalás módozatai, és persze náluk is örökzöld téma az ágazatot kedvezményező támogatások alakulása. A kis kérődzők kapcsán elképzelhető hasonló konferencia, miként a földművelők is szomjazzák az információt.

Miközben idén alapvetően a szabadtéri helyszínekre épül az agrár-seregszemle, a kiállítók rendelkezésére áll a nemrég átadott teniszcsarnok is, melyet a legkorszerűbb légcserélő technológiával láttak el. Ugyancsak elkészült az új állatbemutató tér, mely idén először új funkciót is kap. Az ünnepélyes megnyitónak (a zárt színházterem helyett) az itt felépített ideiglenes színpad ad helyet, a vendégek pedig a lelátókra felfestett ülőhelyekről követhetik az eseményeket. Például a Magyarok Kenyere program részeként idén is megrendezendő Kenyérünnepet. A közönség-programok közül is kiemelkedik (attraktivitását és látványát tekintve) az a fogathajtó-mesterkurzus, amit Dobrovitz József fogathajtó világbajnok tart majd a térség amatőr fogathajtó-versenyzőinek. Ugyancsak felélesztenék a Farmer Expó szervezői a Virágkarneváli Kupa hagyományát, amely rendezvény egykoron a virágkarnevál egyik legnívósabb lovas kísérőprogramja volt.

A XXIX. Farmer Expó mellett a Bábolnai Gazdanapok szervezői is hírt adtak magukról. A Magyar Mezőgazdaság értesülései szerint szeptember 10-e és 12-e között a 33. Bábolnai Gazdanapokra is sor fog kerülni, amelynek szervezése a legnagyobb erőkkel zajlik a továbbiakban is. A rendezvény sorsa májusban még kétséges volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33