2022. május 21. szombat Konstantin

Hírek - Gépek

Megújítják a földhivatalok és az NFA informatikai rendszerét

Megújítják a földhivatalok és a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) informatikai rendszerét, az Országleltár multiprojekt részeként, az Integrált Nemzeti Ingatlan Kataszter (INIK) elnevezésű projekt megvalósításával - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) földügyi és térinformatikai főosztályának vezetője szerdán egy budapesti szakmai fórumon.
 
 

Papp Bálint elmondta: a projekt célja, hogy korszerű technológiai alapon újítsák meg a teljes földhivatali informatikai infrastruktúrát, valamint az NFA nyilvántartási rendszerét.

Az INIK összköltsége eléri az 1,5 milliárd forintot, amelynek 85 százaléka uniós forrás. A projekt jelentős mértékben járul hozzá a földügyi infrastruktúra megújításához, illetve a megbízható nemzeti vagyonnyilvántartás kialakításához.

Papp Bálint kitért arra: az új informatikai környezetben a korábbi földhivatali decentralizált ingatlan-nyilvántartási adatbázisok központi üzemeltetését és elhelyezését a Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI) valósítják meg. Így könnyebben és egyszerűbben lehet majd hozzáférni a földügyi rendszerekben nyilvántartott adatokhoz, és a rendelkezésre állás is magasabb szintű lesz. Hatékonyabbá és gyorsabbá válik a földhivatali ügyintézés.

Toronyi Bence, a FÖMI főigazgatója arról beszélt, hogy két évtizede gyakorlatilag még nem léteztek informatikai alkalmazások a földügy területén. Az átfogó fejlesztés az ezredfordulón kezdődött meg. Ugyanakkor a korábban létrehozott - területileg széttagolt - informatikai rendszert át kell alakítani a mai elvárásoknak. Ezért az új informatikai rendszerben egy központi adatbázis használatával és hálózaton keresztüli elérésével fog működni,

Sebestyén Róbert, az NFA elnöke a projekt jelentőségét abban látja - mondta az MTI-nek -, hogy egy egységes informatikai rendszerben lehet nyilvántartani a hasznosított, azaz például a vagyonkezelésben vagy haszonbérbe adott földrészleteket.

Minőségi ugrást jelent, hogy az új informatikai rendszer alkalmazásával azonnal hozzáférhető lesz, hogy egy adott területnek - földrészletnek - ki a használója, milyen szerződések kapcsolódnak hozzá, a használó eleget tett-e a szerződéses kötelezettségének. Így gyorsabban lehet döntéseket hozni egy adott ügyben, az új rendszer segíti a döntések előkészítését is - tette hozzá az NFA elnöke.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!