2020. október 1. csütörtök Malvin

Hírek - Gépek

Megújul a magyar mezőgazdaság: itt is jön az elektromos motor?

Az agrárium az egyik legtöbb energiát felhasználó ágazat, ezért az alternatív energiáknak fontos szerepük lehet a jövőben. A kormány elektromosautó-vásárlási támogatása többek szerint elhozza Magyarországra az elektromos autózás fénykorát, de mi lesz a haszongépjárművekkel? Még mindig fennáll az örök vita az iparági szakértők között, hogy az elektromos motor vagy a hibrid lesz-e a jövő, de az Agrárszektor Konferencia 2016 című rendezvényen kiderült, abban sincs egyetértés, hogy helyet kaphatnak-e a közeljövőben a környezetbarát járművek a mezőgazdaságban.
 
 

A közlekedés az elektromos motoroknak köszönhetően paradigmaváltás előtt áll, és az elektromobilitás idővel várhatóan a mezőgazdasági gépekben is teret nyer.

Az, hogy a kormány támogatást kínál a környezetkímélő elektromos autók vásárlására, elhozhatja az elektromos autózás fénykorát, de ennek a hatása az autóiparra még csak a távolabbi jövőben lesz igazán érezhető, a mezőgazdaságban pedig rövid távon nem erre kellene koncentrálni

– mondta Sebestyén István, az Everda Kft. ügyvezetője az Agrárszektor Konferencia 2016 című rendezvényen.

Lesznek környezetbarát járművek a mezőgazdaságban?

Az alternatív megoldások térhódítását felgyorsíthatja, ha az Európai Unió 10-15 éven belül a legtöbb országban valóban betiltja a belső égésű motorral szerelt személyautók, buszok, könnyű áruszállítók forgalomba helyezését.

A tömegközlekedési eszközök és a haszonjárművek terén is folynak fejlesztések, erre példa a debreceni elektromos meghajtású kukásautó vagy a Mercedes nyáron bemutatott elektromos kamionja.

Sebestyén István szerint azonban a hazai agráriumban azt lenne érdemes kihasználni alternatív energia terén, hogy van vizünk, napsütés és szél is, tehát minden rendelkezésre áll, hogy alternatív energiát állítsunk elő.

Umenhoffer Péter, az AXIÁL Kft. marketingigazgatója szerint a mezőgazdaságban az elektromos motoroknak még egy jó ideig kevéssé lesz létjogosultságuk, annak ellenére, hogy vannak próbálkozások.

Szezonban nem lehet néhány órára félreállni tölteni a motort. Az agráriumban tehát nem ebben látom az energiahatékonyság jövőjét, mert túl fontos a teljesítmény

– tette hozzá.

Az örök kérdés: elektromos vagy hibrid?

Krajcsovits Sándor, a Toyota termék- és marketingvezetője elmondta, hogy a hibridgyártás áll a Toyota stratégiájának középpontjában, mert a cég nem az elektromos autót tartja a jövőnek. Az úgynevezett full hyrid lényege a fékenergia hatékony visszanyerése és újrahasznosítása.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői nem mindannyian értettek ebben egyet: Horváth Gergő, a NISSAN SALES CEE Kft. pr- és marketingmenedzsere szerint igenis az elektromos autó a jövő, amit az is jelez, hogy a legtöbb autógyártó már piacra dobott egy saját elektromos gépjárművet.

Varga Tamás, Citroen/Peugeot – C Automobil Import Kft. vállalati értékesítési menedzsere szerint az elektromos autók szerepének növekedésének három fontos feltétele van:

• elérhető műszaki megoldások a gépjárműgyártók részéről
• kiterjedt töltőhálózat
• gazdasági és jogszabályi ösztönzőrendszer

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu