2021. január 17. vasárnap Antal, Antónia

Hírek - Gépek

Megújuló energia: biztos bevételi forrás a gazdák számára is

Franciaországban egyre több gazdálkodó igyekszik a hektikus gabonaárak közepette más, stabil bevételi forrást találni, méghozzá a zöldenergia szektorban – írja a Reuters.
 
 

A nap- és szélenergiában, valamint a biomasszában látja egyre több francia farmer a kiutat a kiszámíthatatlan gabonaárak jelentette válságból, amely még az agrárszektor renoméjának is jót tesz, hiszen az egyik legnagyobb szennyezőnek tekintik.

Ugyan 2010-ben, becslések szerint mintegy kétharmadával nőtt a francia agrárszektor bevétele az emelkedő gabonaárak miatt, a gazdálkodók szerint ez azonban csak az előző két év áresése által elszenvedett veszteségeket, és az egyre emelkedő energiaárakat kompenzálja.

A Franciaország északi régiójában, Lotaringiában található Igney településen, és a környező falvakban például 99 helyi magánszemély dobta össze ahhoz a 35 millió eurós beruházáshoz szükséges 10 százalékos összeget, melynek nyomán a helyi szélparkfejlesztő és -üzemeltető cég (ERELIA) 22 szélmalmot létesít a környéken.

Az egyik helyi szarvasmarha tartó 10 ezer eurót fektetett a projektbe, melyért cserébe évi 7 százalékos osztalékban, valamint a szélturbinának helyet adó földterületért évi 6000 euróban részesül.

A napenergia is stabil bevételi forrást jelent a gazdáknak, akik az épületeiken elhelyezett napkollektorokból kinyert villamos energia értékesítéséért kapnak támogatást a kormánytól. Az átvételi tarifát rögzítő 20 éves szerződéssel ráadásul akár bankhitelhez is juthatnak a vállalkozások, melyből a szükséges beruházásokat megvalósíthatják.

De nem csak a megtermelt áram értékesítésével nyernek a gazdák, hanem annak hűtésre, fűtésre, terményszárításra történő hasznosításával is, ráadásul biogáz üzemek esetén a lebontási maradék a talaj szerves anyag utánpótlás biztosítására is hasznosítható, méghozzá az istállótrágyánál sokkal jobban.

Tavaly becslések szerint a francia agrárgazdálkodók költségeinek mintegy 9 százalékát az energiaköltségek adták, így hosszútávon a befektetéssel jelentős megtakarítások is elérhetők. Ennek ellenére Franciaországban egyelőre igen alacsony a mezőgazdasági biogáz üzemek száma: összesen 20-30 gazdaságban fordul elő, szemben a németországi ötezerrel.

A francia mezőgazdasági miniszter, Bruno Le Maire nyilatkozata szerint azonban a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek az energia hatékony fejlesztések támogatására.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu