2020. április 7. kedd Herman

Hírek - Gépek

Mi lesz a hazai zöldség-gyümölcs ágazattal?

Stratégiát javasol a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB): ne visszafogjuk, inkább növeljük a hazai zöldség-gyümölcs termelést – idézi a szervezet elnökét az Élelmiszer Online.
 
 

Mártonffy Béla, a (FruitVeB) elnöke elmondta, hogy múlt héten megvitatták azt a stratégiai anyagot, amit a Vidékfejlesztési Minisztériumba készülnek eljuttatni, ahol készül a tízéves stratégiai program. Az ágazat érdekeit összefoglaló anyagban többek között az áll, hogy ne visszafogjuk a termelést – amint azt egyesek hangoztatják Európában –, hanem növeljük.

Magyarország nagyon „jó helyen”, egy óriás piac közepén fekszik, a környező országok, vagy Németország, Skandinávia, Oroszország kiváló export célországok. Nekünk az áruhiány a gondunk, azaz, hogy nincs annyi termékünk, amennyit a piac felvenne. Ezért szeretnénk folytatni a termelés bővítését. Ennek egyik eleme a gyümölcsültetvények korszerűsítése, mivel jelenleg ezek sem termékmennyiségben, sem fajtaszerkezetben nem versenyképesek.

Ez a program már elindult. Mivel világtendencia a friss termékek piacának bővülése, a konzervtermékek forgalmának csökkenése, egy másik hangsúlyos terület a fedett, fóliás termelés növelése. Ahhoz, hogy a gazdák időben, megfelelő minőségű és mennyiségű áruval rendelkezzenek, korszerű technológiát kell használniuk. Miután Dél-Magyarországon termálenergiánk is van bőségesen, ilyen technológiával az időzített, nagy mennyiségű és jó minőségű termelés is megvalósítható. Ehhez a területhez csatlakozik a környezetgazdálkodási program.

Ma Európában már nagyon sok szert betiltottak, a magyar termőföld pedig messze nem olyan terhelt növényvédő szerekkel és műtrágyával, mint más európai országoké, így a környezetkímélő gazdálkodás szintén piaci előnyünk lehet. Ennek a programnak a továbbviteléhez is kértük a kormány támogatását.

A program következő pontja a hazai zöldség-gyümölcs termelés felét felvevő feldolgozóipar rekonstrukciójáról szól. Ennek harmóniáját "sikerült” a kilencvenes években elhibázott lépésekkel a magyar tulajdonarány hátrányára megbillenteni. Az egészséges egyensúlyt vissza kellene állítanunk. Erre nagyon alkalmasak a termelői szervezetek, amelyek a friss termékek forgalmazásán kívül feldolgozóipari tevékenységet is folytatnak – ilyen például a Globus, amelyet mintegy ezer francia termelő és termelői szervezet birtokol. Ennek a programnak a része, hogy megkönnyítsük a termelői szervezetek magyarországi működését, elérjük a kormánynál a bürokratikus nehézségek és az adminisztratív terhek csökkentését. Ezek a termelés mellett feldolgozóipari tevékenységet is folytató szervezetek nem csupán a termelésnövelést szolgálnák, hanem – mivel a zöldség-gyümölcs termesztés erősen igényli a kézi munkát – hozzájárulnának a kormányprogramban szereplő nagyarányú munkahelyteremtéshez is. Úgy gondoljuk, a program végén akár 1 millió tonna plusz termék előállítására is van lehetőségünk.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu