2021. január 25. hétfő Pál

Hírek - Gépek

Miért is veszélyes a törpeharcsa?

Hazánk vizeiben ugyan nem őshonos, mégis hihetetlenül elszaporodott a törpeharcsa. Ráadásul a hatása is kártékony, hiszen halikrával és apró halakkal is táplálkozik, ezért a természetes vizekben és a tógazdaságokban is egyaránt gondot jelenthet.
 
 

A törpeharcsa egyébként Észak-Amerikában őshonos, hazánkba már Franciaországból és Németországból telepítették 1904-ben. Folyó és álló vizeinkben is egyaránt megtalálható, kistermetű, 20-25 cm hosszúságú, a harcsáénál zömökebb testű hal, mely az iszapos fenekű vizeket kedveli a legjobban. A húsa viszont nagyon ízletes, szálkátlan, ezért a piacon keresett fajtának számít, ráadásul fogására nincs korlátozás.

A Szolnok határában lévő Alcsiszigeti Holt-Tiszán például közel 10 éve fut a törpeharcsa gyérítését célzó program. A 150 hektáron elterülő holtágon eddig több mint 100 tonna törpeharcsát halásztak le.

Erre azért volt szükség, mert rendkívüli mértékben szaporodtak el ezek a nem őshonos halak a hazai vizekben, és az ikra- és ivadékpusztító magatartásuk már nagyon komoly gondot jelent a halásztársaságoknak, és a természetes vizeknek is.

Ráadásul amellett, hogy a környezetükben élő halfajok szaporodását és fejlődését is korlátozták, ez utóbbit azért, mert a nagy mennyiségű törpeharcsa táplálék konkurens a többi faj számára, mégsem fejlődtek gazdasági szempontból értékelhető méretűvé.

A fentebb említett holtágban 2000-ben kezdték el a gyérítési folyamatot, ennek eredménye mára már kézzelfoghatóvá vált. A legújabb adatok szerint 100,7 tonna halat fogtak ki a vízből, melynek eredményeként a legkedveltebb ponty- és keszegfélék szaporulata komolyabb növekedésbe kezdett.

Ennek következményeképpen a holtág szigorú halászati szabályait enyhíteni lehetett, így március 27-től október 31-ig a holtág teljes hosszában, folyamatosan lehet horgászni. Ugyan az éjszakai horgászat esetén a horgászhelyeket jól láthatóan, és messziről észrevehetően kell kivilágítani, míg a téli időszakban az éjszakai horgászat továbbra is tiltott lesz.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu