2020. június 1. hétfő Tünde

Hírek - Gépek

Miért jó ötlet egy fronttartályos permetező?

A függesztett permetezők elülső tartályos változata egyre jobban terjed Franciaországban. Miért is? A hátsó függesztéshez képest itt nem kell holt súllyal terhelni a gép orrát, hanem maga a tartály képezi a hasznos ballasztot. A traktor stabilitása így lejtősebb viszonyok között is kiváló. Könnyebb a manőverezés művelete is, különösen a vontatott permetezőkkel összehasonlítva.Van néhány egyéb szempont is, mindjárt sorra vesszük.
 
 

Ha a traktor elől-hátul tartályos – amihez az orrán is rendelkeznie kell TLT-kihajtással –, akkor szinte megduplázható a tartálykapacitás, 3000-ről 5000-re növelhető. Persze ekkora tömeg szállításához és a működéshez már egy legalább 150 lóerős traktorra lesz szükség. Ilyen teljesítménnyel pedig vígan elhúzunk egy 8-10 ezer literes vontatott permetezőt is.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Vontatva igazán nagy súlyokat is meg tudunk mozgatni

Ha a traktor nincs felszerelve mellső hidraulikával, a gyártók erre is tudnak megoldást, ilyen például a Berthoud Tandem. A fronttartály fel- és leszerelése viszonylag gyorsan megoldható, ami a tartókeretnek és a bolygókerekeknek köszönhető. A tartályokat összekötő csőrendszert is egyszerű felszerelni. Vannak megoldások, ahol egyetlen flexibilis cső köti össze a tartályokat a traktor függesztése alatt elvezetve, vagy oldalt halad el a cső, mint például az elülső garattal felszerelt vetőgépeknél.

Berthoud Tandem

A tartály feltöltését megkönnyíti egy lépcsőfok, amire felállva közelíthetjük meg a betöltőnyílást, mint például a Lemken Gemini típusú tartálynál, esetleg a főtartály szivattyúja végzi el a kisegítő tartályok feltöltését, ilyen a Vicon iXter és iXtra. Mellső emelőszerkezettel persze egyszerűbb a dolgunk: a tartály a földközelbe engedhető és egyszerűen feltölthető.

Vicon iXtra

Az elülső tartály képes függetlenül működni a főtartálytól, és egyéb gépekkel is jól kombinálható. Így elérhető a műveletek összevonása: növényvédő szer kijuttatása a vetéssel egy menetben, vagy lombtrágyázás a kultivátorozással egy időben. A két tartály kommunikációját egyetlen vezérlődoboz biztosítja.

Összegezve a fronttartályos permetező előnyeit és hátrányait:
1. Függesztett permetező géphez – legalább 150 lóerő traktorteljesítménnyel – praktikus egy plusz fronttartály, mivel ezzel szinte meg lehetne duplázni a hasznos terhet, vagyis növelni lehet a traktor területteljesítményét.
2. Ehhez szükség van a traktoron egy frontális TLT-kihajtásra, és célszerű mellső emelőszerkezettel is rendelkeznie.
3. Ez a relatíve nagy traktor viszont akár 8-10 ezer literes tartályt is elvontathatna.
4. Igaz, hogy ekkora vontatmánnyal nehezebb manőverezni, mint egy függesztettel, utóbbi sokkal kompaktabb megoldás.
5. Összevonhatóvá válnak a műveletek: vetéskor herbicidet, vagy kultivátorozáskor lombtrágyát, folyékony nitrogént lehet így kijuttatni.
6. A hazai gyakorlatban a legtöbb gazdaságban leginkább egy szilárd műtrágyás fronttartályt tudnának jól beépíteni a technológiába.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu