2021. május 7. péntek Gizella

Hírek - Gépek

Mobiltelefonos applikációval is elérhetők a falugazdászok

Megújult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) okostelefonos alkalmazása. Az őstermelői adatok lekérdezését lehetővé tevő applikáció országos falugazdász-keresővel és folyamatosan frissülő agrárhírekkel bővült.
 
 

Folyamatosan frissülő mezőgazdasági, élelmiszeripari és vidékfejlesztési hírekkel bővült a NAK mobiltelefonos applikációja. Az alkalmazással a kamara több mint 600 falugazdásza is elérhető. Az applikáció a felhasználóhoz legközelebbi irodákat is megjeleníti, egy kattintással az útvonaltervezésben is segít, illetve szintén egy gombnyomással felhívható a kívánt falugazdász – derül ki a NAK közleményéből.

Nemrég kezdődött meg az egységes kérelmek idei benyújtási időszaka, ennek keretében a gazdák közvetlen támogatást, illetve egyes vidékfejlesztési intézkedések kifizetéseit is igényelhetik. A NAK évente körülbelül 130 ezer gazdálkodó egységes kérelmének benyújtásában működik közre, tavaly hozzávetőlegesen 150 milliárd forint közvetlen támogatás igénylésében vett részt.

A NAK által 2016 őszén elindított mobiltelefonos applikációval a vásárló vagy az üzleti partner le tudja kérdezni az őstermelő nevét, ellenőrizheti, hogy érvényes és hatályos őstermelői igazolvánnyal rendelkezik-e. Az applikáció egyebek közt kilistázza az őstermelő által termesztett növények és az általa vadon gyűjthető termékek körét, illetve azt, milyen állatokat tart, illetve milyen növényi és állati eredetű termékeket értékesíthet. A vásárló azt is megtekintheti, hogy az eladni kívánt árut valóban az őstermelő termelhette-e.

Az őstermelői adatokat kétféle módon lehet lekérdezni okostelefonnal. Mobilinternet-kapcsolat esetén a hétjegyű igazolványszám beütésével, amelyet az őstermelőknek kötelezően fel kell tüntetniük az árusítás helyszínén, vagy – NFC-kompatibilis okostelefon esetén – a készülék őstermelői kártyához közelítésével, ebben az esetben nincs szükség internetkapcsolatra.

A megújult alkalmazás „Nemzeti Agrárgazdasági Kamara” néven érhető el a szoftveráruházakban: androidos készülékekre, valamint iOS eszközökre. Az okostelefonnal nem rendelkezők az applikáció kínálta funkciókat a kamara internetes portálján (www.nak.hu) is elérhetik - közölte a köztestület.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu