Monsanto: a magyar kormány intézkedése károkat okoz a gazdáknak

agrarszektor.hu
A mai napon a Monsanto közölte, hogy a magyar Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal által megkövetelt intézkedések az egyik népszerű nem-GM (nemgenetikailag módosított) Monsanto hibriddel bevetett területek megsemmisítésére indokolatlanok, és szükségtelen terheket rónak a helyi kukorica ágazatra illetve az ország keményen dolgozó gazdáira egyaránt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tegnapi nappal kezdődően a magyar Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elrendelte az illető vetőmagtétellel bevetett kukorica táblák megsemmisítését, mivel a hivatalos mérési eredmények azt sugallták, hogy ez a vetőmagtétel nagyon kis mennyiségű GM anyagot tartalmazhatott. A Monsanto kijelentette, hogy az adott vetőmagtétel alapos belső vizsgálaton esett át, amely bizonyította, hogy genetikailag módosított összetevőket nem tartalmaz. Továbbá Franciaországban egy független, akkreditált laboratórium által végzett vizsgálat megerősítette a vállalati méréseket. Ezeket az eredményeket a helyi hatóságok megkapták a tegnap este kezdődött intézkedés bejelentését megelőzően.

A Monsanto meg van arról győződve, hogy az illető vetőmagtétel megfelelt a vetőmag szabványoknak, és hogy teljes egészében hagyományos vetőmag volt. A Monsanto megkérdőjelezi a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal mérési eredményeit és a növekedőfélben lévő állományok elsietett megsemmisítésének szükségességét. A Monsanto kiáll a vevői mellett.

A Monsanto komolyan veszi a Magyar Kormány állításait. A vállalat felajánlotta az együttműködést a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatallal, ahhoz, hogy a kukorica táblákból vett növénymintákból független laboratórium bevonásával ellenőrizze a korábbi mérések helyességét, amelyek azt igazolták, hogy az illető vetőmagtétel megfelel a magyar követelményeknek. További megoldás a teljes termény felvásárlása a gazdáktól, a határozatban érintett kukorica területekről, összhangban a Monsanto elsődleges céljával, azaz elkerülni azt, hogy a gazdák és a kereskedelmi partnerek nehéz helyzetbe kerüljenek. Ezt a Monsanto Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnak felajánlotta, még arra az esetre is, hogyha az összes tábla növényzete hagyományosnak bizonyul a vizsgálat folyamán. A Kormány mind a két választási lehetőséget figyelmen kívül hagyta.

A Monsanto kijelenti, hogy tiszteletben tartja a Magyar Kormány azon törekvéseit, hogy az ország területén megakadályozza a genetikailag módosított növények termesztését. A Monsanto csak hagyományos, nem-GM vetőmagot forgalmaz Magyarországon. A Monsanto kijelenti,hogy a hagyományos vetőmagja csak abban az esetben kerülhet forgalomba, ha a vonatkozó nemzeti és nemzetközi szabványoknak megfelelő vizsgálatokon átesett, amelyek alátámasztják hogy nem tartalmaz kimutatható GMO-t.

A vállalat kérte, hogy a Magyar Kormány fontolja meg újra a döntést és függessze fel a növényzet megsemmisítését, mindaddig amíg a független laboratóriumi eredmény kielemzésre kerül. A vállalat sürgeti a Kormányt, hogy mielőbb üljön le a magyar vetőmag szakma és a gazdák képviselőivel, hogy a hasonló vizsgálatok a jövőben tervezetten történjenek, elkerülve a mostanihoz hasonló válsághelyzetet. A vegetációs idő közepén végzett vizsgálatok a vétlen gazdákat súlyos helyzetbe sodorhatják, amely a megélhetésüket veszélyeztetheti.

Gazdák és a Monsanto a mai nap folyamán jogi keresetett nyújtott be a határozattal szemben és kéri a megsemmisítésre vonatkozó végzés felfüggesztését. Jogértelmezésünk szerint a magyar törvények ilyen esetben lehetővé teszik azt, hogy a határozat végrehajtása ne történhessen meg mindaddig, amíg a Bíróság nem dönt a felfüggesztésről (A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 110. § (1) bekezdése).

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?