Most már szigorúan veszik: minden gépet le kell vizsgáztatni

agrarszektor.hu
Több ezer növényvédelmi gép műszaki felülvizsgálatát kell elvégezni november végéig, ennek hiányában jövőre már nem használhatók a gépek. Ma feszültséget okoz a gazdálkodók körében, hogy csak egy olyan cég van az országban, amelynek megfelelő akkreditációja van a a vizsgálatok elvégzéséhez. A növényorvosi kamara szerint azonban hamarosan minden megyében lesz olyan szolgáltató, amely elvégezheti a felülvizsgálatot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Várhatóan nem okoz fennakadást a gazdák munkájában a növényvédőszerek kijuttatásához használt gépek kötelező műszaki felülvizsgálata - hangsúlyozta az agrárszektor.hu érdeklődésére Apponyi Lajos, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara főtitkára. Ugyan a hazai jogszabályok is régóta tartalmazzák a megfelelő műszaki állapotú gépek használatára és a rendszeres karbantartásra vonatkozó előírásokat, jelentősebb felzúdulást mégis a tavaly év végén módosított 43/2010-es FVM rendelet okozott a gazdák körében.

Eszerint ugyanis 2016. november 26-a után a 3 évnél idősebb, nem felülvizsgált, vagy felülvizsgálaton nem megfelelt növényvédelmi géppel tilos növényvédelmi tevékenységet végezni. Vagyis minden három évnél idősebb - az újakat már eleve a legújabb szabályoknak megfelelően hozzák forgalomba - gépet akkreditált intézményben felül kell vizsgáltatni.

MTI-fotó: H. Szabó Sándor

A legnagyobb problémát abban látták a termelők, hogy jelenleg egyetlen olyan cég van az országban, amely megfelelő akkreditációval rendelkezik a vizsgálatok elvégzéséhez, permetezőgépből pedig rengeteg van, bár pontos számról, illetve az összes típusról nincs mértékadó információ. A Mezőgazdasági Termelők és Szövetkezők Országos Szövetsége többek között azt kifogásolta, hogy tudomásuk szerint a cég felülvizsgálati kapacitása 6-7 gép naponta, így számításaik szerint az egész procedúra el fog tartani egy pár évig. A határidő viszont novemberben lejár.

A kamara akkreditált mobil felülvizsgáló állomása már két éve működik, és bár székhelye Sárbogárdon van, megrendelésre bárhová kiszállnak - mondta a főtitkár. Az eddigi tapasztalatok szerint, ha megfelelően felkészítik a gépeket az ellenőrzésre, akkor nem lesz szükség forgalomból kivonásra. Szerinte nem a gép életkora a döntő: találkoztak olyan 22 éves permetezővel, amely megfelelő karbantartás - például a fúvókák cseréjével - mellett átment a vizsgálaton.

A jogszabály szerint a növényvédelmi gépnek permetezéstechnikai szempontból biztosítania kell a növényvédő szer kereszt- és hosszirányú egyenletes, illetve veszteségmentes kijuttatását. A legjellemzőbb hiba, amivel eddig találkoztak, hogy nem kellően megtisztított, vagy kopott szórófejjel próbálták levizsgáztatni a permetezőket.

Miért írták elő a felülcizsgálatokat?
A felülvizsgálatot a minél kisebb vegyszerterhelés, valamint élelmiszerbiztonsági szempontok érdekében uniós jogszabály írja elő. Eszerint 2016. december 14-ig minden tagállamban legalább egyszer kötelezően meg kell vizsgálni, hogy a peszticidek kijuttatásához használatos gépek és tartozékok megfelelnek-e az előírásoknak. Ezek közé sorolja az irányelv az üzemi vagy nem üzemi használatra szolgáló, önjáró, vontatott, járműre szerelt vagy félpótkocsis, légi járműre szerelt, valamint álló helyzetű gépeket. Ide tartoznak továbbá a nyomáskamrával rendelkező, gépi hajtású vagy kézi működtetésű, háton és kézben hordozható gépek is. Ezt követően pedig csak azokat a gépeket lehet használni, amelyek átmentek a vizsgálaton. A vizsgálatok közötti időköz nem haladhatja meg az öt évet 2020-ig, majd azt követően a három évet.

A magyar növényvédelem gépparkjának állapota nagyon gyenge, és ezt az is bizonyítja, hogy a kamara szakemberei számtalan problémával találkoznak. Az élelmiszerekben esetenként kimutatható szermaradványok pedig élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentenek. A rossz állapotú növényvédő gépek használata nemcsak a termelés hatékonyságát rontja, hanem a szerhasználatot és a ráfordításokat is növeli. A kamara tapasztalatai szerint akár 30-40 százalékkal kevesebb növényvédő szer elegendő lehet a megfelelő munka elvégzéséhez - hívta fel a figyelmet Apponyi Lajos.

A határidőt nagyjából tarthatónak látja a főtitkár, különösen annak ismeretében, hogy a sárbogárdi cég akkreditációja alapján hamarosan minden megyében feláll egy mobil ellenőrző állomás, amelyet igénybe vehetnek a termelők. A lényeg az, hogy minden olyan termelő regisztráljon, aki ilyen gépet használ, érvényben van ugyanis egy moratórium, amely alapján ezt követően nem éri szankció, használhatja az eszközét is, amíg rákerül a sor a vizsgálaton. A regisztrációról, a kapcsolódó előírásokról, jogszabályokról, illetve a megyei állomásokról a www.ngea.hu oldalon lehet tájékozódni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31