Munkaerőhiány? - Vessen be inkább izgalmas gépújdonságokat!

agrarszektor.hu
Izgalmas gépújdonságokat, a gyümölcsösökben és szőlészetekben jól használható, praktikus eszközöket mutattak be az idei Agrokerti Party rendezvényen Fehérgyarmaton. Tőközművelők, mulcsozók, sorkaszák, permetezők, trágyaszórók, és persze az ezeket vontató traktorok egyaránt megjelentek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A japán Iseki kistraktorok forgalmazását ebben az évben kezdte el az Agroker Holding Zrt. A minőségi, megbízható erőgépek a 18-70 LE-s teljesítménytartományba esnek, és egyrészt a kommunális vonalat képviselik (fűnyírás, gyepápolás), másrészt pedig hagyományos kertészeti traktorok.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

 

Az Iseki TG 6490 típusú, 55 LE-s traktor a három mechanikusan választható csoporton belül 8-8 terhelés alatt kapcsolható sebességfokozattal bír. Alkalmas kertészeti axiálventilátoros permetezőgépek, vagy mulcsozó gépek működtetésére (200 cm szélességig), valamint talajmarózásra, de lényegében minden klasszikus kerti munkára. A gyakorlati bemutatón egy mulcser volt utána akasztva, amelyet nagy terhelésre terveztek, ezért nagy rotorátmérővel rendelkezett, illetve hidraulikus eltolással.

Iseki TG 6490 traktor mulcserrel

Ugyanebben a teljesítménykategóriában az MTZ/Belarus traktormárkát is kínálja a nyíregyházi központú cég. A 622-es típusjelű változat egy 60 lóerős, négyhengeres Lombardini motor által hajtott kompakt gép, amely intenzív gyümölcsösökben jó szolgálatot tehet. Mögötte egy traktorhajtású metszőberendezést láthattunk a bemutatón, amely 1000 l/perces levegőszállítással bír, vagyis akár 10 metszőeszköz egyidejű csatlakoztatására alkalmas (egy ollónak 80 l/perc a teljesítményigénye vágáskor, egy fűrésznek akár 400 l/perc). Az eszköz nagyon termelékeny: egy átlagos munkanap során egy ember 3-4 ezer vágást képes végrehajtani, ezzel viszont 15-20 ezer vágást is (32 mm ágátmérőig), miközben a metszőberendezés megkíméli a kezet.

Traktorhajtású metszőberendezés

A tőközművelők közül egy közepes méretűt hoztak el a rendezvényre, amely 3 méteres sortávolságtól használható, a minimális tőtávolság pedig 60 cm. Egy tavaszi nyitást mutattak be vele, ám a tárcsák átfordításával akár a zárás is elvégezhető a segítségével. Utána egy szervestrágya-szórót küldtek rá a területre, a 4,5 köbméter kapacitású eszközt 3 méteres sortávra alkották, de ez többféle építési méretben is kapható. A szórásszélessége 5-150 cm között precízen változtatható. Bontóhenger gondoskodik a trágya egyenletes kiszórásáról, amit láncos hátfal húz fel az egységre.

3 méteres sortávolságtól használható tőközművelő

Egy 3000-es szériájú Massey Ferguson kertészeti traktor mögé akasztott műtrágyaszóró munkáját is bemutatták a rendezvényen. Ennek különlegessége a kétoldali sorszóró adapter, amikor tehát az ültetvény szélét szórjuk, az egyik oldalt a fülkéből el lehet zárni, így spórolhatunk a műtrágyával. Az egy menetben két sorral dolgozó eszköz tartálykapacitása 650 kg.

Műtrágyaszóró kétoldali sorszóró adapterrel

Ugyancsak egy Massey Ferguson erőgép biztosította a vonóerőt a Güttler baktériuminjektáló adaptere számára, amely 15 cm-es munkamélységig képes dolgozni. Ennek tartálya 6 hektárra elegendő dózist (200 litert) képes befogadni, és ekkora földterületet egy nap alatt kényelmesen meg lehet művelni. A 3600-as Massey Ferguson traktor nevében az F jelzés a keskeny építésre utal, ennek a gépnek ugyanis 160 cm-en belül van a teljes szélessége, vagyis akár nagyobb szőlészetekben is használható.

Baktériuminjektáló adapter

A rendezvényre elhozták a hazai piacon már jól ismert Güttler GreenManager gyepkezelő gépet is. Amikor nagy a szárazság a gyümölcsösben, okosan kell gazdálkodnunk a talajnedvességgel, és az eszköz nagy segítséget nyújthat ebben. A kultivátorkapák átvágják a gyepet (van előttük egy elővágó tárcsa) így a földben lévő vizet a fák könnyebben fel tudják venni, nem alakul ki konkurenciahelyzet. A visszatömörítésről Güttler prizmahenger gondoskodik.

GreenManager gyepkezelő gép

A növényápolás eszközei közül egy 220 cm-es mulcsozó került elsőként sorra. A gép a traktorközéptől 210 cm-es oldalirányú kitérésre képes, illetve rendelkezik egy 90 cm-es művelőfejjel is, amely tovább 80 cm-es kitérésre biztosít lehetőséget, így akár egy nagyobb meggyültetvénynél is hasznos lehet. A traktor elejére helyezett, 150 cm munkaszélességben dolgozni tudó gallyseprű a tőközökből a traktor hasa elé dobja a gallyakat, majd ezeket a mulcser egy menetben lezúzza.

A gallyseprű 150 cm munkaszélességben képes dolgozni

Az Agroker által bemutatott sorkasza a 350-380 cm sortávolságú gyümölcsösökben működik ideálisan. Az elöl lévő kefesor az ágak tövénél lévő gazt befésüli a kaszaegység elé, így a fák tövében sem marad kiálló gyomnövény. A gép önálló hidraulikarendszerrel működik, teljes munkaszélessége 410 cm, a teljesítményigénye pedig 70 LE körüli.

Nagy teljesítményű sorkasza

A nyíregyházi cég évente 100-150 darabot értékesít az MTZ/Belarus traktorokból, amelyekből szintén bemutatott néhány modellt az Agrokerti Partyn. Egy 80 LE-s változat mögé akasztották azt az oldalkaszát, amely önálló hidraulikarendszerrel és hárompont-függesztéssel rendelkezik. Akik hagyományos szárzúzóval oldják meg a sorközök karbantartását, azoknak folyamatosan problémát okoz, hogy a tőközökben ott marad a gaz. Erre jelent megoldást ez a 80 cm átmérőjű sorkasza, amely mulcserre (akár utólag is) felszerelhető kivitelben is kérhető.

Hárompont-függesztésű sorkasza

A 150 l/perc teljesítményű szivattyúval, elektromos szakaszolással, igény esetén nyomkövető vonórúddal ellátott permetezőgépet szintén egy MTZ/Belarus működtette a bemutatón. Az eszköz egyedisége a két darab, egymással ellentétes irányban forgó ventilátor, amelyek kiváló szórásképet biztosítanak. A permetező oldalanként 8-8 fúvókával rendelkezik, és a lapátszögei állíthatók. A rajta lévő easyFlow egység a Bayer CropScience és az Agrotop cég közös fejlesztése, és nagy előnye, hogy alkalmazásával a kezelő nem kerül közvetlen érintkezésbe a növényvédő szerekkel.

Permezetőgép, easyFlow egységgel
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13