Munkaerőhiány? - Vessen be inkább izgalmas gépújdonságokat!

agrarszektor.hu
Izgalmas gépújdonságokat, a gyümölcsösökben és szőlészetekben jól használható, praktikus eszközöket mutattak be az idei Agrokerti Party rendezvényen Fehérgyarmaton. Tőközművelők, mulcsozók, sorkaszák, permetezők, trágyaszórók, és persze az ezeket vontató traktorok egyaránt megjelentek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A japán Iseki kistraktorok forgalmazását ebben az évben kezdte el az Agroker Holding Zrt. A minőségi, megbízható erőgépek a 18-70 LE-s teljesítménytartományba esnek, és egyrészt a kommunális vonalat képviselik (fűnyírás, gyepápolás), másrészt pedig hagyományos kertészeti traktorok.

Mi a sikeres agrár-vállaltvezetők titka? Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Mikor várhatóak a támogatási döntések? Mit hoz az aratás 2017-ben? Merre tart a Közös Agrárpolitika? Kiváló kapcsolatépítési lehetőségekre és elsőrangú szakmai programra számíthat idén is Kelet-Magyarország legnagyobb agrárfórumán. Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon még ma!

 

Az Iseki TG 6490 típusú, 55 LE-s traktor a három mechanikusan választható csoporton belül 8-8 terhelés alatt kapcsolható sebességfokozattal bír. Alkalmas kertészeti axiálventilátoros permetezőgépek, vagy mulcsozó gépek működtetésére (200 cm szélességig), valamint talajmarózásra, de lényegében minden klasszikus kerti munkára. A gyakorlati bemutatón egy mulcser volt utána akasztva, amelyet nagy terhelésre terveztek, ezért nagy rotorátmérővel rendelkezett, illetve hidraulikus eltolással.

Iseki TG 6490 traktor mulcserrel

Ugyanebben a teljesítménykategóriában az MTZ/Belarus traktormárkát is kínálja a nyíregyházi központú cég. A 622-es típusjelű változat egy 60 lóerős, négyhengeres Lombardini motor által hajtott kompakt gép, amely intenzív gyümölcsösökben jó szolgálatot tehet. Mögötte egy traktorhajtású metszőberendezést láthattunk a bemutatón, amely 1000 l/perces levegőszállítással bír, vagyis akár 10 metszőeszköz egyidejű csatlakoztatására alkalmas (egy ollónak 80 l/perc a teljesítményigénye vágáskor, egy fűrésznek akár 400 l/perc). Az eszköz nagyon termelékeny: egy átlagos munkanap során egy ember 3-4 ezer vágást képes végrehajtani, ezzel viszont 15-20 ezer vágást is (32 mm ágátmérőig), miközben a metszőberendezés megkíméli a kezet.

Traktorhajtású metszőberendezés

A tőközművelők közül egy közepes méretűt hoztak el a rendezvényre, amely 3 méteres sortávolságtól használható, a minimális tőtávolság pedig 60 cm. Egy tavaszi nyitást mutattak be vele, ám a tárcsák átfordításával akár a zárás is elvégezhető a segítségével. Utána egy szervestrágya-szórót küldtek rá a területre, a 4,5 köbméter kapacitású eszközt 3 méteres sortávra alkották, de ez többféle építési méretben is kapható. A szórásszélessége 5-150 cm között precízen változtatható. Bontóhenger gondoskodik a trágya egyenletes kiszórásáról, amit láncos hátfal húz fel az egységre.

3 méteres sortávolságtól használható tőközművelő

Egy 3000-es szériájú Massey Ferguson kertészeti traktor mögé akasztott műtrágyaszóró munkáját is bemutatták a rendezvényen. Ennek különlegessége a kétoldali sorszóró adapter, amikor tehát az ültetvény szélét szórjuk, az egyik oldalt a fülkéből el lehet zárni, így spórolhatunk a műtrágyával. Az egy menetben két sorral dolgozó eszköz tartálykapacitása 650 kg.

Műtrágyaszóró kétoldali sorszóró adapterrel

Ugyancsak egy Massey Ferguson erőgép biztosította a vonóerőt a Güttler baktériuminjektáló adaptere számára, amely 15 cm-es munkamélységig képes dolgozni. Ennek tartálya 6 hektárra elegendő dózist (200 litert) képes befogadni, és ekkora földterületet egy nap alatt kényelmesen meg lehet művelni. A 3600-as Massey Ferguson traktor nevében az F jelzés a keskeny építésre utal, ennek a gépnek ugyanis 160 cm-en belül van a teljes szélessége, vagyis akár nagyobb szőlészetekben is használható.

Baktériuminjektáló adapter

A rendezvényre elhozták a hazai piacon már jól ismert Güttler GreenManager gyepkezelő gépet is. Amikor nagy a szárazság a gyümölcsösben, okosan kell gazdálkodnunk a talajnedvességgel, és az eszköz nagy segítséget nyújthat ebben. A kultivátorkapák átvágják a gyepet (van előttük egy elővágó tárcsa) így a földben lévő vizet a fák könnyebben fel tudják venni, nem alakul ki konkurenciahelyzet. A visszatömörítésről Güttler prizmahenger gondoskodik.

GreenManager gyepkezelő gép

A növényápolás eszközei közül egy 220 cm-es mulcsozó került elsőként sorra. A gép a traktorközéptől 210 cm-es oldalirányú kitérésre képes, illetve rendelkezik egy 90 cm-es művelőfejjel is, amely tovább 80 cm-es kitérésre biztosít lehetőséget, így akár egy nagyobb meggyültetvénynél is hasznos lehet. A traktor elejére helyezett, 150 cm munkaszélességben dolgozni tudó gallyseprű a tőközökből a traktor hasa elé dobja a gallyakat, majd ezeket a mulcser egy menetben lezúzza.

A gallyseprű 150 cm munkaszélességben képes dolgozni

Az Agroker által bemutatott sorkasza a 350-380 cm sortávolságú gyümölcsösökben működik ideálisan. Az elöl lévő kefesor az ágak tövénél lévő gazt befésüli a kaszaegység elé, így a fák tövében sem marad kiálló gyomnövény. A gép önálló hidraulikarendszerrel működik, teljes munkaszélessége 410 cm, a teljesítményigénye pedig 70 LE körüli.

Nagy teljesítményű sorkasza

A nyíregyházi cég évente 100-150 darabot értékesít az MTZ/Belarus traktorokból, amelyekből szintén bemutatott néhány modellt az Agrokerti Partyn. Egy 80 LE-s változat mögé akasztották azt az oldalkaszát, amely önálló hidraulikarendszerrel és hárompont-függesztéssel rendelkezik. Akik hagyományos szárzúzóval oldják meg a sorközök karbantartását, azoknak folyamatosan problémát okoz, hogy a tőközökben ott marad a gaz. Erre jelent megoldást ez a 80 cm átmérőjű sorkasza, amely mulcserre (akár utólag is) felszerelhető kivitelben is kérhető.

Hárompont-függesztésű sorkasza

A 150 l/perc teljesítményű szivattyúval, elektromos szakaszolással, igény esetén nyomkövető vonórúddal ellátott permetezőgépet szintén egy MTZ/Belarus működtette a bemutatón. Az eszköz egyedisége a két darab, egymással ellentétes irányban forgó ventilátor, amelyek kiváló szórásképet biztosítanak. A permetező oldalanként 8-8 fúvókával rendelkezik, és a lapátszögei állíthatók. A rajta lévő easyFlow egység a Bayer CropScience és az Agrotop cég közös fejlesztése, és nagy előnye, hogy alkalmazásával a kezelő nem kerül közvetlen érintkezésbe a növényvédő szerekkel.

Permezetőgép, easyFlow egységgel
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?