2021. március 1. hétfő Albin

Hírek - Gépek

Műtrágyaszórás abszolút pontosan? Itt letesztelik!

A Rauch Maschinenfabrik idén májusban adta át 2,5 millió euró bekerülési költségű, évi 3000 teszt elvégzésére alkalmas tesztcsarnokát, ahol a cég műtrágyaszóróit lehet bevizsgálni és hitelesíteni, valamint műtrágyaféleségenként pontos beállítási táblázatokat készíteni. Az 1921-ben alapított (hamarosan 100 éves) zinzheimi cég 1963 óta gyártja röpítőtárcsás műtrágyaszóróit - írja a profi.co.uk.
 
 

A Rauch tesztcsarnok 75 m hosszú, 20 m széles és 7,5 m magas könnyűszerkezetes épület, amelyben egy 45 m hosszú, automatizált mérőpályát alakítottak ki. Ezen a műtrágyaszóró-egység 360 fokos körfordulatot téve tud haladni 2-43 km/h óra közötti sebességet szimulálva. Európa legmodernebbnek számító teszcsarnokában 75 méteres munkaszélességű műtrágyaszórókat is tudnak tesztelni és hitelesíteni. Ez azt jelenti, hogy az általuk gyártott műtrágyaszórók esetében különböző beállításoknál vizsgálják a különféle műtrágyákkal elérhető szórásszélességet, ezen belül a munkaszélességet, illetve a szórásképen belüli műtrágyaeloszlást.


Ezekkel a mérésekkel állítják össze a műtrágyaszórókhoz mellékelt beállítási táblázatokat, amelyek online is elérhetőek (magyar nyelven még nem). A mérőpályán 88 db műtrágyagyűjtő tölcsér (tálca) található, amelyek alatt az automata mérlegek 0,1 g pontossággal mérik meg a kiszórt műtrágyát. A mért adatokból egy számítógép megrajzolja a szórásképet és kiszámítja a szórás-egyenletességet, illetve a munkaszélességet. Az egész mérési folyamat automatizált és csak perceket vesz igénybe.

A tesztlabor szolgáltatásokat is nyújt a Rauch-gépeket megvásárló gazdáknak: ha ismeretlen műtrágyaféleséggel akadna dolguk, abból mintát küldhetnek be, mellyel elvégzik a méréseket, és megküldik a gép pontos szórásához szükséges beállítási adatokat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu