Nagy ötlettel állt elő a John Deere: meglepő csavarral turbóznák fel a gépeiket

Nagy ötlettel állt elő a John Deere: meglepő csavarral turbóznák fel a gépeiket

agrarszektor.hu
Sikeres tesztet hajtott végre a John Deere Németországban. A nagy mezőgazdasági gépgyártó cég arra volt kíváncsi, mi történik akkor, ha ugyanabba a traktorba különféle üzemanyagokat tankolnak. A szenzorok azonban képesek voltak azonosítani az egyes üzemanyagokat - és ezek keverékeit is -, és úgy irányítani a motorbeállításokat, hogy a kibocsátások továbbra is megfeleltek a Stage V feltételeinek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A John Deere a kísérletet a Kaiserslauterni Műszaki Egyetemmel és a TFZ-vel (a német magánpilóta engedélyt kiadó szervezet) közösen végezte, és arra voltak kíváncsiak, hogy a gyártó egyik legáltalánosabb, legjellemzőbb traktorja, a 6135 R modell képes-e kezelni többféle üzemanyagot - írta meg a Future Farming. A kísérlet során a gázolaj mellett a biodízelt és a növényi olajokat is tesztelték. A biodízeleknek azonban megvan az a hátrányuk, hogy drágábbak a hagyományos gázolajnál. És ha a gazdáknak egy speciális motort kell beszereltetniük a gépeikbe ahhoz, hogy képesek legyenek ezzel az üzemanyaggal is működni, az bizony nem fogja népszerűbbé tenni a biodízeleket.

A kísérlet azonban nem csak azt mutatta meg, hogy a John Deere traktorában levő mostani motor igenis képes biodízellel és repceolajjal is operálni, de az is kiderül, hogy a jelenlegi beépített szenzorok fel tudták ismerni, épp milyen üzemanyagot (vagy ezek milyen keverékét) töltöttek a tankba. A résztvevők emellett arra is képesek voltak, hogy apróbb módosításokat eszközöljenek a motorbeállításokban, amelyeknek köszönhetően a traktor továbbra is a Phase V kibocsátási határértékein belül tudott maradni.

A Kaiserslautern Műszaki Egyetem nemrég egy új megoldást fejlesztett ki a részecskeszűrők növényi olajos üzemanyagokkal történő regenerálására. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy a repceolaj és a repceolaj-dízel keverékek jelentős mértékben csökkentik a motor károsanyag-kibocsátását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?