2017. október 21. szombat Orsolya

Hírek - Gépek

Nagyon gyorsan terjed ez a csúcstechnika

Már több mint egymillió hektáron alkalmazzák Magyarországon a precíziós gazdálkodást, vagyis az informatikai helymeghatározáson, agrár GPS-rendszeren alapuló szántóföldi növénytermesztést. E csúcstechnikát több mint ezer termelő használja.
 
 
Feliratkozom az agrárszektor.hu hírlevélre

Az informatika magas fokú alkalmazásán alapuló technológiát több, mint ezer gazdálkodó használja a napi gyakorlatban – közölte Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója. A precíziós gazdálkodás ugyanis Magyarországon is lehetővé teszi, hogy a műszaki, az informatikai, és a szántóföldi növénytermesztés technológiai megoldásainak együttes használatával hatékonyabbá és eredményesebbé tegyék a munkát ebben a mezőgazdasági ágazatban. Mindez pedig úgy érhető el az új technológia alkalmazásával, hogy a környezetvédelmi és fenntarthatósági elvárások teljesítését is segíti a módszer.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A helymeghatározáson alapuló technológia használatával a táblák művelése során az átfedések, vagy kihagyások - szinte - teljes mértékben elkerülhetők. Az inputanyag - így a vetőmag, a műtrágya, a növényvédő szerek - kijuttatása a szántóföldre célzottan, azaz differenciált, sőt akár pozícionált módon történik – tette hozzá a vezérigazgató.

Emellett a munkaműveletek száma szintén csökkenthető, az erő- és munkagépeket optimális módon lehet használni, az úgynevezett kapcsolt menetek alkalmazásán keresztül. Így az üzemanyag megtakarítás mellett nagyobb területi teljesítmény érhető el. Az erő- és munkagépek hatékonyabb üzemeltetése pedig az optimális időben való munkavégzést biztosítja.

MTI-fotó: Balaton József

A munkaműveleteknél a motoros gépek - például a traktorok, a kombájnok, az önjáró permetezőgépek - dokumentációs tevékenységet is folytatnak. Az így keletkezett adatokat a helymeghatározás segítségével térképen ábrázolni lehet. Mindezek pedig a felhasználók további döntéseit segíthetik például az üzemanyag-fogyasztási-, a domborzati-, a hozam- és jövedelemtérképek segítségével.

Ezeknek és külső adatforrásoknak (ilyenek például a precíziós talajvizsgálati térképek) a felhasználásával el lehet készíteni a differenciált kijuttatási térképeket a műtrágya, a vetőmag és a növényvédő szerek esetében. A precíziós gazdálkodás segítséget nyújthat még a domb- és hegyvidéki területeken az eróziós talajpusztulás megelőzésében.

A módszer alkalmazása a szakértők szerint - a táblák alakjától függően - mintegy 5-8 százalékos inputanyag megtakarítást eredményez. Míg a precíziós gazdálkodás bevezetése üzemi szinten 10-15 százalékos költségcsökkenést eredményez. A KITE tervezi, hogy a módszer hatékony alkalmazását segítendő komplex szaktanácsadási rendszert vezet be.

Annak érdekében pedig, hogy a mostaninál is többen használják a gazdálkodók versenyképességét növelő gazdálkodási módszert, a KITE Zrt. kezdeményezésére nyolc magyar, vagy Magyarországon képviselettel rendelkező gazdasági, illetve oktatási szervezet - a Debreceni, illetve a Miskolci Egyetem, a Bayer CorpSciene, a Dow AgroScience, a Pannonia Ethanol Zrt., továbbá a Holstein Genetika Kft. - stratégiai megállapodást írt alá hétfőn Budapesten.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

Agrometeorológia

IDŐJÁRÁSA

A szakértő szemével

Hollósi Dávid
igazgató
Takarék Agrár Igazgatóság

Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

Itt keressen minket
© 2017. Agrárszektor.hu