2020. augusztus 9. vasárnap Emőd

Hírek - Gépek

Nagyon sok a halálos munkabaleset a mezőgazdaságban

A halálos munkabalesetek negyede - összesen 18 - a mezőgazdaságban történt tavaly. Az agrárkamara munkavédelmi tájékoztatókat tart a kockázatokról és a megelőzésről.
 
 

Országszerte munkavédelmi tájékoztató sorozatot tart „Biztonságos munkavégzés a terepen” címmel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - közölte közleményében a szervezet. A programban a gazdálkodókat tájékoztatják a munkavégzés kockázatairól és azok megelőzéséről.

A Nemzetgazdasági Minisztérium statisztikái szerint 2016-ban a mezőgazdaságban több mint 700 munkabaleset történt, köztük 18 halálos kimenetelű. Összehasonlításként az építőiparban tavaly 16 végzetes kimenetelű munkabaleset volt. 2016-ban összesen 80 halálos munkabaleset történt Magyarországon, több mint negyedük tehát mezőgazdasági munkavégzéssel függ össze.

A tájékoztatók keretében a megyei munkavédelmi hatóságok is tartanak előadásokat a térségi tapasztalatokról, az országos trendekről és a kötelezettségekről. Az agráriumban az egyik kiemelt kockázat a haszongépjárművekkel, munkagépekkel való munkavégzés, de ilyen lehet az áramütésveszély, illetve a fárasztó testhelyzetben, nagy emelésekből adódó sérülés is.

A betakarítás után a betárolt anyagok, termények, a must, de például a trágya erjedése, rothadásakor keletkező gázok is veszélyesek. Ahogy a növényvédő szerek, olajok, állatgyógyászati készítmények használata, a különféle porok belégzése okozta asztma és a tüdőbetegségek, valamint a bőrbetegségek és az állatról emberre terjedő fertőző betegségek. Illetve ilyen a nagytestű állatok közelében végzett munka, vagy akár a maradandó károsodást okozó durvább rovarcsípés is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu