2020. szeptember 21. hétfő Máté, Mirella

Hírek - Gépek

Napkollektor: tavaszra várhatóak az állami támogatások

Mára sajnos odáig jutottunk, hogy a Föld által nyújtott energiaforrásaink a kimerülés szélén vannak, ezt főleg azok árának emelkedéséből tapasztalhatjuk a legegyszerűbben. Emiatt is vagyunk kénytelenek más energiaforrások felé fordulni, hiszen fűtés vagy meleg víz nélkül komoly problémákkal kellene szembesülnünk.
 
 

Ez előtt néhány évvel még luxusnak és megcsodálandó kuriózumnak számított, ha valaki az építkezése vagy házfelújítása során új, megújuló energiaforrásból táplálható berendezéseket szerelt házába. Ma ez már korántsem olyan ritka dolog, hiszen lassan odáig jutunk, hogy az eddig használt energiaforrásaink lesznek luxustermékek.

A napenergia

Az egyik ilyen megújuló energiaforrás, mely jelenleg kimeríthetetlennek tűnik, és az életünk is lehetetlen lenne nélküle, a Nap. Ma már képesek vagyunk a Nap energiáját begyűjteni, és azt a számunkra hasznos villamosenergiává alakítani, így kiváltva a kimerülés határain lévő fosszilis energiahordozókat.

Emellett az előnye mellett még két másikat is fel lehet sorolni, a környezetbarát tulajdonságát, illetve a gazdasági előnyöket. Az első azért nagyon fontos, mert mára Földünkben komoly változásokat eredményezett az ember károsanyag kibocsátó energiafelhasználása. Erre kiváló példa a globális klímaváltozás, illetve az emberek átlagos egészségi állapotának romló tendenciája.

A napkollektor

Mégis, a napenergiát hasznosító berendezések egyik talán legfontosabb előnye a gazdaságosság, hiszen a napenergia nem egy megvásárolandó termék, mindenki számára díjtalanul elérhető. Persze a berendezés, amivel felhasználjuk, már korántsincs ingyen.

Az egyik, ma talán legelterjedtebb ilyen berendezés a napkollektor, melyben egymással párhuzamosan kapcsolt fűtőcsövek kapcsolódnak egy hőgyűjtő idomba. A fűtőcsövek gyűjtik össze a nap melegét, a hőenergiát, azt átadják a hőgyűjtő idomban lévő folyadéknak. A napkollektorban így megmelegedett folyadék átvezetődik a melegvíztároló hőcserélő csőkígyójába, ahonnan lehűlve, energiáját a használati víznek átadva tér vissza. A napkollektorban mindig ugyanaz a folyadék kering, így ezt a rendszert zárt rendszernek nevezzük. Az így felmelegített vizet később használhatjuk a fűtésrendszer rásegítésére, használati melegvíz előállítására vagy akár medencefűtésre is.

A napkollektor költségei

Attól függetlenül, hogy a napenergia ingyen hasznosítható, maga a berendezés, és annak telepítése természetesen ráfordítást igényel. Az a kérdés, hogy ha eddig földgázt használtunk, és át szeretnénk állni a napenergiára, mikor is térül meg nekünk, nos egy elég összetett és bonyolult probléma.

Függ attól, hogy milyen rendszert szeretnénk beépíteni, hiszen ha csak használati melegvizet szeretnénk napenergiával előállítani, akkor egy olcsóbb berendezésről beszélünk, persze itt sem mindegy, hogy mekkora az épület, melyben alkalmazni szeretnénk. Ha egy átlagosnak mondható, 80 és 100 négyzetméter közötti ingatlanról beszélünk, akkor ez a berendezés nagyjából 200 és 250 ezer forint között mozog.

Ha a fűtésrendszer rásegítésére szeretnénk napkollektorokat használni, akkor már nagyobb ráfordításra kell számítani, hiszen egy ilyen berendezés ára egy, a fent említett nagyságú ingatlan esetén már 750 és 800 ezer forint közé tehető.


Emellett nem szabad elfelejtenünk a beszerelési költségeket, melyet szintén nem lehet egyértelműen meghatározni, hiszen függ magától az épülettől, illetve attól, hogy burkolásra vagy egyéb kiegészítésre van-e szükség, tehát gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy ez minden esetben egyedi árakat jelent. Ettől függetlenül azt lehet mondani, hogy egy beszerelés munkaköltsége 150 és 250 ezer forint között van, melyre még költségként rá kell számolni a felmerülő anyagárakat is.

Vannak-e támogatások?

Bár első elgondolásra drágának tűnik, de az Új-Széchenyi Terv szerint a napkollektorok elérhetőségének megkönnyítése érdekében tavasztól állami támogatások lesznek elérhetők rá. Emellett tervezik az újépítésű házak esetében a napkollektorok kötelezővé tételét is. Az Európai Unió más országaiban már egészen más a helyzet, ott ezek a támogatások elérhetők. A legkimagaslóbb példa Németország, ahol 2010 november végéig 8 milliárd euróval (közel 220 milliárd forint) támogatott a német állami fejlesztési bank lakásépítési és korszerűsítési projekteket, amelyek révén összesen 550 ezerrel növekedett az energiatakarékos, környezetbarát lakóingatlanok száma, és évente 1,3 milliárd tonnával kevesebb üvegházhatású gáz kerül a légkörbe.

Megtérülés

Ezek tudatában fontos tudnunk, hogy ha vállaljuk a beruházást, akkor mikorra várható a megtérülés. Ebben segít, hogy egy napkollektor 2,4 kWh teljesítményre képes. Ezzel szemben a gáz fűtőértéke 34 MJ/m3, ami megközelítőleg 9,44 kWh/m3. Ez azt jelenti, hogy 1 köbméter gázból 9,44 kWh hőenergiát tudnánk előállítani, ha 100%-os hatásfokkal működő hőtermelő rendszerünk lenne, de mivel ez a magas hatásfok elég valószínűtlen, számoljunk a sokkal gyakoribb 70%-os teljesítménnyel, ami 6,61 kWh-át jelent.

Ma egy köbméter földgáz – függően attól, hogy mekkora felhasználásunk – átlagosan 200 forintba kerül. Ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy minél több gázt használtunk eddig, annál korábban fog megtérülni a beruházás. Tehát, ha napkollektoros fűtésrendszert szeretnénk kiépíteni és medencefűtést is végeztünk eddig földgázzal, melyet most a berendezéssel oldunk meg, akkor a megtérülési idő 6 és 7 évközé tehető. Amennyiben kisebb mennyiségű földgázt váltunk fel, akkor ez elérheti akár a 10 -12 évet is. Ha csak a használati melegvíz előállítását szeretnénk napkollektorral megvalósítani, akkor 3 - 4 év a megtérülési idő. Ezek az adatok természetesen a mai gázárfolyamokon számítottak.

Mi van akkor ha nem süt a nap?

Ésszerű kérdés, hogy éjjel, a téli időben, mikor a nap nem olyan intenzíven süt, akkor a napkollektornak mi hasznát vesszük. Erre az a megoldás, hogy a rendszer az éjszakai időszakra rendelkezik egy úgynevezett puffertartállyal, melyben a napközben többletmennyiségben előállított melegvizet tárolja úgy, hogy az a hőt a lehető legjobban megtartsa. Télen pedig a víz hőmérsékletének szabályozásával lehet alkalmazkodni a gyengébb napsütéshez.


Tehát ez a fajta beruházás hosszú távon ugyan, de megtérül, ráadásul érdemes figyelembe venni azt a tényt is, hogy pár hónapon belül várhatóan állami támogatás is elérhető lesz a berendezésekre. Nem elhanyagolható az a szempont sem, hogy a fogyóban lévő energiahordozók folyamatosan drágulnak, ráadásul a környezetünket is kíméli ez a fajta energiahasznosítás, mindenképpen érdemes elgondolkodnunk azon, hogy befektessünk-e.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu