2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Hírek - Gépek

Nem áll le a kínai gépgyártó: teljesen automata mezőgazdasági robotot dobtak piacra

A kínai gyártó decemberben rukkolt elő az R80 Agricultural Utility Vehicle névre keresztelt automata, multifunkcionális mezőgazdasági robottal. A robotra más gyártók által tervezett eszközök is felszerelhetőek lesznek, és képes lesz mind a sík terepekhez, mind a lejtős földekhez alkalmazkodni. A robotot a XAG a decemberi pekingi Smart Agriculture Conference keretén belül mutatta be.
 
 

A mezőgazdasági drónjairól ismert XAG elmondása szerint az R80-as több feladatkörben is használható lesz, írta meg a Future Farming. Egyfelől mezőgazdasági felszereléseket, eszközöket és anyagokat lehet vele kiszállítani, de a gyártó XioT terepfigyelő rendszerének hordozójaként is szolgálhat, amely rendszer a növények, az időjárási körülmények, a talajhőmérséklet, a nedvesség és még sok más változó mérésére és naplózására szolgál.

Az R80-as robotot a XAG JetSprayer permetező rendszerével is fel lehet szerelni. Ebben az esetben mintegy 80 liternyi folyadékot tud szállítani, és a gyártó elmondásai szerint óránként 7 hektárnyi területen képes kijuttatni a beletöltött vegyszert.

A JetSprayer rendszer 21 kPa maximális nyomást tud elérni, a kijuttatási sebesség pedig a 130 m/s-ot is elérheti. A robot egy 70 cm átmérőjű kör ívén meg tud fordulni, maximális haladási sebessége pedig 1,5 m/s (5,4 km/h) lesz. Az R80-as 12 méteres szélességben képes kijuttatni a permetszert.

Az R80-as mezőgazdasági robot mellett a XAG kifejlesztett és piacra dobott egy önvezető rendszert, amely a XAPC nevet kapta. A gyártó szerint úgy tervezték ezt a márkafüggetlen rendszert, hogy a közepes és nagyméretű mezőgazdasági gépeknél javítsa a műveleti pontosságot és teljesítményt (közepes traktor: 20-50 lóerő; nagy traktor: 50+ lóerő). A XAPC egyszerűen kapcsolódik egy tablethez vagy okostelefonhoz, és hozzáférést teremt egy RTK-pontosságú navigációs hálózathoz, amellyel elkerülhetőek lesznek jármű használata során a kihagyások, az átfedések és a növényekben okozott kártétel.

Kép forrása: XAG

A XAG emellett bemutatta Smart Agriculture System nevű, XSAS rövidítésű okos mezőgazdasági rendszerét is. Ez a kis- és közepes gazdaságok számára nyújt aprólékos segítséget a gazdálkodás minden elemében a vetéstől kezdve, a műtrágyázáson át a növényvédelmen keresztül egészen a betakarításig. A XSAS egységbe tömöríti a precíziós gazdálkodási eszközöket, a mezőgazdasági IoT és AI megoldásokat, hogy tudományos alaposságú növénytermesztési modelleket alkosson, digitalizálja és kezeli gazdálkodási naplót, valamint elérendő célokat határoz meg a gazdálkodással kapcsolatban. A XAG új termékei először a kínai piacok számára lesznek elérhetőek, de a 2020-as év során a világ többi országába is el fognak jutni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu