Nemsokára robotok lepik el a földeket

agrarszektor.hu
Emberszerű robotokkal és önvezető traktorokkal akarják kiváltani a mezőgazdasági munkaerőt Japánban. Ennek oka, hogy a japán farmerek kiöregszenek, de általában nincs, aki átvegye tőlük a termelést.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ahogy világszerte egyre feljebb kúszik a farmerek átlagéletkora, Japán meghozta a döntést: robotok kellenek és önvezető traktorok. Amíg a világ más országaiban attól tartanak az idénymunkások, hogy a betakarító robotok elveszik a kenyerüket, Japánban más a helyzet. Az ENSZ adatai szerint a fejlődő országokban ugyan 60 év a földművesek átlagéletkora, de Afrikában például egyre több fiatal próbál visszatérni a földhöz.

Ezzel szemben ma 67 év a japán farmerek átlagéletkora, és egyre nő azok száma, akik úgy vonulnak vissza a földekről, hogy nincs aki kövesse őket. Így az elmúlt két évtizedben a műveletlenül hagyott terület megkétszereződve elérte a 420 ezer hektárt 2015-re. Ebben a helyzetben az amúgy is jelentős élelmiszer importra szoruló Japán egyre nehezebben tudja biztosítani a kiszámítható élelmiszer ellátást. Ezért Hiroshi Moriyama mezőgazdasági miniszter úgy gondolja: a nyugdíjba vonulókat önvezető traktorokkal és különféle feladatokra specializált robotokkal kell helyettesíteni.

A legfrissebb hírek szerint Japán - ahol egyébként több évtizede folynak emberszerű robotok fejlesztésére vonatkozó kísérletek - az áprilisban kezdődött üzleti évben 4 milliárd jent (36 millió dollárt) szán a farmok automatizálását és 20 különféle robot kifejlesztésére, köztük olyanéra is, amely a túlérett barackokat különíti el a többitől. Takaki Shigemoto a JSCV kutatóközpont szakembere ugyanakkor azt várja a technológiai fejlesztésektől, hogy vonzóvá teszik a mezőgazdaságot a digitális forradalom eredményeit követő fiatal nemzedékek szemében.

Forrás: blog.syngenta.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03