Nincs megállás: ilyen tempóban dolgoznak most a mezőgazdasági gépek a földeken

Nincs megállás: ilyen tempóban dolgoznak most a mezőgazdasági gépek a földeken

agrarszektor.hu
Az egy évvel ezelőtti időszakhoz hasonló intenzitással dolgoznak a mezőgazdasági járművek, derült ki a flottakövetési szolgáltatást is nyújtó i-Cell járműkövető rendszerének adatai alapján. Az adatok természetesen az i-Cell ügyfeleinek járműmozgását mutatják, így tendenciákra lehet belőlük következtetni, de nem tekinthetők országosan reprezentatívnak, tudhattuk meg a cég közleményéből.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A nemzetgazdasági szempontból kiemelkedően fontos mezőgazdasági ágazatban a munkagépek használatában nem tapasztalható változás az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest, ezt mutatják az egyik legjelentősebb, magyar tulajdonú telematikai cég járműkövetési adatai. Az i-Cell az elmúlt két hét adatainak elemzése során arra jutott, hogy az ügyfelei közé tartozó mezőgazdasági vállalkozások haszongépei (jellemzően traktorok) a tavalyi év hasonló időszakában tapasztaltak szerint dolgoznak a földeken, vagyis az egy évvel korábbihoz képest körülbelül 0,5%-kal több kilométert tettek meg, és mintegy 11%-kal több jármű vesz részt a tavaszi munkálatokban.

Az útdíjbevallási közreműködők körében piacvezető cég 17500 ügyfele mintegy 60 ezer járművének adatait elemezve azt is megállapította, hogy a fuvarozás terén egyelőre nem jellemző az országos szinten tapasztalható közúti forgalomcsökkenés. Érdekesség, hogy bár az OBU rendszerek adatai alapján a 86-os és M86-os út teherforgalma több mint 40%-kkal visszaesett, közben azonban az M1-esé 10, a 3-as és a 8-as úté pedig mintegy 27%-kal emelkedett. A megtett úttal arányos elektronikus útdíjfizetési rendszer statisztikái azt mutatják, hogy tavalyhoz hasonlóan idén márciusban is jelentősen emelkedett a megtett távolság az építőipari, illetve útépítő cégek járművei esetében, vagyis a szezon a korábban megszokotthoz hasonlóan kezdődött meg.

Ezzel párhuzamosan 2020 elején újabb rekordot döntött az OBU értékesítés az i-Cellnél. Bár a közvetlenül vásárló ügyfelek rövid idő alatt átálltak az online vásárlásra, a viszonteladói hálózat offline és online értékesítése egyaránt zavartalanul folytatódik, természetesen a hatályos rendelkezéseknek megfelelően. Az i-Cell a mezőgazdasági termelés szintjének fenntartását segítendő egy online oktató rendszert is kialakított, de igény esetén digitális távoktatással is támogatást nyújt az agrárvállalkozásoknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?