2020. április 9. csütörtök Erhard

Hírek - Gépek

OECD: az agrárpolitika radikális átalakítására van szükség

Váltásra van szükség a mezőgazdasági politika és gyakorlat terén, ha a Föld növekvő népességét a mára szűkös természeti erőforrások túlzott kihasználása, és a környezet további károsítása nélkül óhajtjuk ellátni – állítja egy mostani OECD tanulmány.
 
 

A „Zöld Stratégia az Élelmezésért és a Mezőgazdaságért” elnevezésű szervezet szerint a kormány számára megvalósítható a mezőgazdasági növekedés a környezet károsítása nélkül, ha a megfelelő eszközöket veti be.

2050-ig a népesség várhatóan egyharmadával növekszik, ehhez pedig elemzők becslései szerint további egy milliárd tonna gabonára és 200 millió tonna húsra lesz szükség évente, hogy minden embert ellássunk.

A tanulmány megnevez három fő területet, ahol jól összehangolt változtatások szükségesek:

1. A termelékenység fenntartható módon való növelése: ha a természeti forrásokat hatékonyabban használjuk ki, a termelés az erőforrások megőrzése mellett növekedhet. Fontosabb szerephez kell juttatni a kutatást, fejlesztést, az innovációt, az oktatást és a tájékoztatást.

2. Mindig a jól működő piacokat kövessük, legyenek azok az útmutatók. Azok az árak, melyek tükrözik a szűkös természeti erőforrások fontosságát, illetve a mezőgazdasági termelés környezetre gyakorolt hatásait, hatékonyabb termeléshez vezetnek. A gazdasági és környezetvédelmi szempontból káros támogatásokat meg kell vonni. A „szennyező fizet” elvet kell érvényesíteni, rendeleteket, büntetéseket bevezetni. 

3. Pontosan definiált tulajdonjogi szabályzatra van szükség. Kizsákmányoláshoz vezethet, ha a tengeri, szárazföldi illetve erdészeti jogok és szabályok nincsenek szigorúan meghatározva.

A földművelés és a halászat kifejezetten érzékeny a klímaváltozásra, így alkalmazkodniuk kell a változékony hőmérsékletekhez és csapadékhoz, az emelkedő tengerszinthez és a szélsőséges időjáráshoz.

A változások végrehajtásához szükség van az eddigitől eltérő eljárásokra és gyakorlatra, módosításokra, de hosszabb távon egy környezetbarát, „zöld” mezőgazdaság elősegítené a környezet fenntarthatóságát, a gazdasági növekedést és a szociális jólétet.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu