OECD: az agrárpolitika radikális átalakítására van szükség

agrarszektor.hu
Váltásra van szükség a mezőgazdasági politika és gyakorlat terén, ha a Föld növekvő népességét a mára szűkös természeti erőforrások túlzott kihasználása, és a környezet további károsítása nélkül óhajtjuk ellátni - állítja egy mostani OECD tanulmány.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A "Zöld Stratégia az Élelmezésért és a Mezőgazdaságért" elnevezésű szervezet szerint a kormány számára megvalósítható a mezőgazdasági növekedés a környezet károsítása nélkül, ha a megfelelő eszközöket veti be.

2050-ig a népesség várhatóan egyharmadával növekszik, ehhez pedig elemzők becslései szerint további egy milliárd tonna gabonára és 200 millió tonna húsra lesz szükség évente, hogy minden embert ellássunk.

A tanulmány megnevez három fő területet, ahol jól összehangolt változtatások szükségesek:

1. A termelékenység fenntartható módon való növelése: ha a természeti forrásokat hatékonyabban használjuk ki, a termelés az erőforrások megőrzése mellett növekedhet. Fontosabb szerephez kell juttatni a kutatást, fejlesztést, az innovációt, az oktatást és a tájékoztatást.

2. Mindig a jól működő piacokat kövessük, legyenek azok az útmutatók. Azok az árak, melyek tükrözik a szűkös természeti erőforrások fontosságát, illetve a mezőgazdasági termelés környezetre gyakorolt hatásait, hatékonyabb termeléshez vezetnek. A gazdasági és környezetvédelmi szempontból káros támogatásokat meg kell vonni. A "szennyező fizet" elvet kell érvényesíteni, rendeleteket, büntetéseket bevezetni. 

3. Pontosan definiált tulajdonjogi szabályzatra van szükség. Kizsákmányoláshoz vezethet, ha a tengeri, szárazföldi illetve erdészeti jogok és szabályok nincsenek szigorúan meghatározva.

A földművelés és a halászat kifejezetten érzékeny a klímaváltozásra, így alkalmazkodniuk kell a változékony hőmérsékletekhez és csapadékhoz, az emelkedő tengerszinthez és a szélsőséges időjáráshoz.

A változások végrehajtásához szükség van az eddigitől eltérő eljárásokra és gyakorlatra, módosításokra, de hosszabb távon egy környezetbarát, "zöld" mezőgazdaság elősegítené a környezet fenntarthatóságát, a gazdasági növekedést és a szociális jólétet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03