Örökre eltűnhetnek a traktorok, ha bejön ez a merész ötlet (videó)

agrarszektor.hu
A mezőgazdaság rendületlenül menetel a robotizálás felé, ezt a szakképzett munkaerő világszerte egyre súlyosabb hiánya is kikényszeríti. Egyre-másra jelennek meg a centiméteres precizitással dolgozó, teljesen önműködő eszközök, amelyek közül a legújabbak már a traktorok és munkagépek szerves kombinációját alkotják.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egy kanadai mérnök "újragondolta a traktort", pontosabban úgy bővítette ki a használhatóságát, hogy egyfajta hordozóeszközzé alakította át, amelyhez munkagépek végtelen variációja kapcsolható. Mindezt egy önműködő kombinációként kell elképzelni, a teljes automatizálásra pedig azért volt szükség, mert az agráriumban ma már globálisan komoly problémát jelent a megfelelő munkaerő hiánya.

A robotizált gépkapcsolat dizájnja egyelőre nem túl lenyűgöző, de a tervezők a prototípus esetében inkább a praktikumot helyezték előtérbe. A négy keréken guruló hordozó eszköz (ez tölti be a hagyományosan a traktorra háruló szerepet) rendhagyó, U-alakú törzzsel rendelkezik, amely körülöleli a különféle munkagépeket. Megálmodója, a kanadai Norbert Beaujot eredetileg csak egy önjáró vetőgépet akart alkotni, de aztán rájött, hogy a szerkezet akár többféle munkaeszköz befogadására is alkalmas lehet.

A hordozó és a használni kívánt munkagép 10 másodperc alatt csatlakoztatható egymáshoz, ezután már csak a hidraulikus rendszert, valamint az elektromos vezetékeket kell bekötni, és indulhat a munka. A kombináció egyetlen hátránya, hogy a hordozójármű csak a vele kompatibilis munkaeszközökkel képes összekapcsolódni, a ma forgalomban lévő gyártmányokkal nem. Előnye viszont, hogy a munkagépeknek nincs szükségük kerékre, függesztőkarokra, tengelyekre, orsókra, összecsukó mechanizmusra, vagyis olcsóbban előállíthatók, és jóval kisebb a meghibásodási lehetőségük.

A hordozó jármű meghajtásáról egy 163 LE-s, 4500 köbcentis Cummins dízelmotor gondoskodik, és körülbelül annyiba kerül, mint egy hasonló lóerejű traktor. A csatlakoztatható eszközök nagyjából 20 százalékkal olcsóbbak a hagyományos munkagépeknél. Mindennek tetejébe a gépkapcsolat teljesen önműködő, vagyis nem szükséges kezelő a munkavégzéshez. A telepen való mozgatását viszont megkönnyíti, hogy távirányítóval is vezérelhető.

A fejlesztést végző Dot Technology vállalat Kanada nyugati részén tevékenykedik, ahol az óriási prériken viszonylag könnyű egy ilyen automata eszköz használata. A gyártó szerint viszont a gépkapcsolatok mindenhol elboldogulnak, és részegységeik (a hordozó és a munkagépek) mérete az adott gazdaság igényeihez igazítható. A tömeggyártást már 2018-ban el akarják indítani, egyelőre csak limitált darabszámban.

Videó a sokoldalú masináról:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?