2018. december 17. hétfő Lázár, Olimpia

Hírek - Gépek

Őrült traktorhúzás: csak a skandináv farkas győzte le a pályát

Ijesztő dráma, fülsüketítően üvöltő motorok, torkot kaparó benzin- és metanolgőz: a show összes eleme előkerült az idei hajdúböszörményi traktorhúzó versenyen, amelyet immár hatodik alkalommal rendeztek meg a közelmúltban a Hajdúsági Expóval egy időben. Ezúttal is két kategória vasszörnyetegei vívtak öldöklő csatát a magyar közönség előtt, és az esélyesek be is húzták a „kötelező” győzelmet.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A Heavy Modified és Superstock kategóriák versenyzői szórakoztatták a Hajdúsági Expo látogatóit a Mitas Tractor Pulling Európa Kupa hajdúböszörményi fordulójában augusztus második hétvégéjén. Mentőautó alighanem először járt a mindig gondosan előkészített pályán, de szerencsére az ijedtség nagyobb volt a bajnál az egyik rosszul sikerült húzás végén. Mindkét osztályban a pontversenyben élen álló csapatok szerezték meg a győzelmet, pedig ebben a sportágban – ahol bármikor előbújhat a technika  ördöge – a papírforma ismeretlen fogalom.

A Fenrir full pullal győzött

Szombaton a Heavy Modified kategória gépei húztak (ezek azok, amelyeknél csak a négy kerék emlékeztet arra, hogy elvileg traktorok lennének), és már a döntő elején nagy riadalmat okoztak. A ponttáblázatot vezető dán Fenrir Maxi Traction 10 ezer lóerős szörnyetege ugyanis a megálláskor szétrombolta a súlypadot, amelynek kezelője a hirtelen blokkolástól – szó szerint – lefejelte a szélvédőt, a bukósisak azonban megvédte őt a sérüléstől. A verseny a tartalék súlypaddal folytatódott, és a Fenrir (amely a skandináv mitológia óriási farkasáról kapta nevét) négy 2500 LE-s HEMI motorral hajtott gépét ezúttal a próbálkozók listájának legvégére sorolták, nehogy megismétlődjön a malőr.

Az Iwan három Isotov TV3 hajtóművet csomagolt egybe

A keményre döngölt, komoly kihívást jelentő hajdúböszörményi pálya aztán sorra megtréfálta a versenyzőket, hiszen a döntő résztvevői közül csupán a Fenrirnek sikerült a full pull, a többiek mind elvéreztek a 100 méteres határon belül. A győzelmet így az első súlypadot leamortizáló dán csapat szerezte meg 106,46 méteres húzással, a német Green Fighter lett a második, a harmadik helyen pedig a szintén német Iwan gárda végzett, amely az orosz Mi-24 harci helikopterekben használt Isotov TV3 hajtóművekből hármat is beszerelt a gépébe.

A Superstock kategóriát a Maximum Risk nyerte

Vasárnapra kiadós eső locsolta meg a hajdúböszörményi pályát, de a szervezőknek sikerült versenyzésre alkalmassá tenni, így a Superstock kategória húzásai sem maradtak el. A benevezett 13 vasszörnyetegből csak kettő vérzett el a kvalifikáció során, a többieknek sikerült a full pull, vagyis indulhattak a döntőben is.

Az Incredible Deere most csak a nyolcadik helyen zárt

A győzelmet a holland Maximum Risk csapat Case IH Magnum MX 335 traktora szerezte meg, igaz, a 100 méteres határt nekik sem sikerült túlszárnyalniuk (98,15 méteres eredménnyel zártak). A szintén holland You Never Know egy John Deere 8520-as géppel nevezett, és ezzel sikerült elcsípnie a második helyet. A dobogó harmadik fokára a Green Gangster Deere pilótája állhatott fel, aki – a változatosság kedvéért – ugyancsak Hollandiából érkezett hozzánk.

Manon Kools a hetedik helye ellenére igazi közönségkedvenccé vált

A mezőny tagjai 1500–2500 kilométeres távolságból jöttek Hajdúböszörménybe, vagyis az odaút és a visszaút is legalább két-két napba telik számukra. Akadnak köztük olyanok, akik csupán egyetlen, 10 másodpercig tartó húzásért tették meg ezt az irdatlan távolságot. A szezon a Heavy Modified és a Superstock kategóriák számára szeptember 8-9-én zárul a hollandiai Stroe-ben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu