Rohamléptekben terjeszkedik Magyarországon a cseh milliárdos

agrarszektor.hu
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) engedélyezte, hogy a cseh Andrej Babis multimilliárdos tulajdonában lévő Agrofert-csoport egyes hazai tagjai (így az IKR Agrár Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a Pécs-Reménypusztai Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Kft. és Agrotec Magyarország Kft.) megvásároljanak több, a bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt. tulajdonában álló mezőgazdasági gépértékesítési központot és annak egyes eszközeit (Területi Központok).

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

A GVH az összefonódás értékelésekor megállapította, hogy az Agrofert-csoport és a Területi Központok azonos tevékenységei a következők: a mezőgazdasági gépek kereskedelme és az ahhoz kapcsolódó tevékenységek (alkatrészellátás és szervizelés). Együttes részesedésük azonban a különböző mezőgazdasági gépek magyarországi forgalmából nem éri el a 20 százalékos mértéket, így káros horizontális hatással nem kell számolni.

A GVH döntése szerint vertikális kapcsolódás az Agrofert-csoport és az egyes Területi Központok tevékenysége között nincs, valamint az összefonódás káros portfólió hatással sem jár, hiszen az Agrofert-csoport és az egyes Területi Központok részesedései a mezőgazdasági gépek mellett az egyes mezőgazdasági input anyagok magyarországi forgalmából nem érik el a 30 százalékot.

Mindezek figyelembevételével a GVH engedélyezte a tranzakciót - áll a versenyhivatal közleményében.

Mint ismert, a cseh Andrej Babis multimilliárdoshoz köthető Agrofert-csoport két éve vásárolta fel az addig agrárintegrátorként működő Bábolnai IKR kereskedelmi Zrt. inpuatyan-üzletágait, majd tavaly a szintén Babis-érdekeltségű Agrotec Magyarország Kft. megszerezte a New Holland gépmárka Magyarországi forgalmazási jogosítványait, amelyet addig - kizárólagos jelleggel - az IKR Zrt. birtokolt. Az Agrofert azóta is folyamatosan terjeszkedik Magyarországon, így például az idén az étolajgyártással foglalkozó, kiskunfélegyházi NT Kft.-t vásárolta fel.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?