SAJTÓKÖZLEMÉNY: Javában tart a monitoring adatszolgáltatás! - hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara

agrarszektor.hu
Az adatszolgáltatás 2012. február 13- 2012. március 12 közötti időszakban tehető meg. Egyszerűsödött az egyes agrártámogatást igénybevevő, illetve elnyerő gazdákra vonatkozó úgynevezett monitoring adatszolgáltatást szabályozó rendelet. Lényege, hogy az ügyfeleknek kevesebb monitoring adatot kell rögzíteniük az elektronikus felületen, illetve az adatszolgáltatásban érintett jogcímek száma ugyan bővült, azonban több esetben az adatokat az MVH más adatforrásból szerzi be, így több támogatás esetében az adatszolgáltatásban az ügyfeleknek nem kell közreműködniük.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) és a Halászati Operatív Program (HOP) keretében támogatásban részesülő, illetve az üzemeltetési időszakon belül lévő ügyfelek kötelezettek monitoring adatszolgáltatásra.

Az adatszolgáltatás keretében az ügyfeleknek a 2011. évi gazdálkodására vonatkozó (a HOP esetében a 2010. évre vonatkozó pénzügyi adatokat is), az egyes támogatások esetében fontosnak ítélt mutatókat, jellemzőket - az MVH által kialakított elektronikus felületen - elektronikus úton kell megadni, méghozzá február 13. és március 12. között. Ebben a Magyar Agrárkamara Gazdálkodói Információs Szolgálatához (GISz) tartozó 202 tanácsadó és informatikai háttere ismét óriási segítségére van a gazdáknak.

Az adatszolgáltatás hiánya akár mulasztási bírságot is eredményezhet. A rendelet módosításával újabb jogcímek is szerepelnek az adatszolgáltatásra kötelezettek sorában, hiszen a tavalyi 39 EMVA jogcím helyett, 45 EMVA jogcímen rendelkezhettek gazdálkodók jogerős támogatási határozattal. Így ez évben már adatot kell szolgáltatnia pl. a baromfi telepek korszerűsítéséhez nyújtott támogatásban részt vevő gazdálkodóknak is.
Az önmagában több mint 14.000 ügyfelet érintő Agrár-környezetvédelmi támogatottra is vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség.

Az alábbi jogcímek esetén azonban nincs adatszolgáltatási kötelezettsége a gazdálkodónak, mert az adatok egyéb adatforrásban rendelkezésre állnak:

• Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához kapcsolódó képzések tárgyában nyújtandó támogatások
• Szaktanácsadási szolgáltatások igénybevételéhez nyújtandó támogatások
• A mezőgazdasági utak fejlesztéséhez nyújtandó támogatások
• Termelői csoportok létrehozásához és működéséhez nyújtandó támogatások
• Natura 2000 gyepterületeken történő gazdálkodáshoz nyújtandó kompenzációs támogatások
• A védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták genetikai állományának tenyésztésben történő megőrzésére nyújtandó támogatások
• A genetikai erőforrások megőrzése intézkedés keretében a növényi genetikai erőforrások és mikroorganizmusok ex situ megőrzéséhez nyújtandó támogatások
• Tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatások
• Nem termelő mezőgazdasági beruházásokhoz nyújtandó támogatások
• Erdő-környezetvédelemi intézkedésekhez nyújtandó támogatások
• Erdőszerkezet átalakításához nyújtandó támogatások (Nem termelő beruházások erdőterületen)
• Mikrovállalkozások létrehozására és fejlesztésére nyújtandó támogatások
• Készségek elsajátítására, ösztönzésére és végrehajtására igénybe vehető támogatások
• A Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák LEADER fejezetének végrehajtásához nyújtandó támogatások

Az EMVA vagy HOP támogatásokban támogatási határozattal rendelkező gazdálkodók keressék a Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadóit, akik szakszerű tájékoztatást adnak és segítik az űrlap benyújtását az erre kialakított MVH elektronikus felületen, Ügyfélkapun keresztül.

A tanácsadókat felkereső gazdálkodók - mivel a tanácsadó technikai közreműködőként jár el - vigyék magukkal a meglévő MVH elektronikus jelszavukat is (PIN kódot), annak érdekében, hogy a gazdálkodó elektronikus felületét használni tudják.

Az adatszolgáltatásra már csak 2 hét áll rendelkezésre, így mielőbb vegyék fel a kapcsolatot a Gazdálkodói Információs Szolgálat tanácsadóival - javasolja a Magyar Agrárkamara.

Forrás: MA

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13