SAJTÓKÖZLEMÉNY: Több lehet a hamis növényvédőszer és vetőmag a magyar piacon!

agrarszektor.hu
Február a tavaszi vetőmagok és növényvédő szerek beszerzésének ideje. Nem árt azonban vigyázni: minden szakmai szervezet, de még az Europol is a hamisítványok veszélyére hívja fel a figyelmet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Európában csak az illegális, sokszor - veszélyes anyagokat is tartalmazó permetszerek értéke elérheti a több milliárd eurót! - olvasható a Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának közleményében, melyben arra is választ kaphatunk, miként lehet felismerni a hamisítványokat.

Az Europol a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában az idén az eddiginél is több hamisított és egyben életveszélyes növényvédőszer kerülhet forgalomba. Az illegális előállítás döntően Indiában és Kínában történik, míg a szervezett bűnözés kezében van a szerek terítése és értékesítése. Az európai rendőrség szerint az európai növényvédő szerek piacának 5-15 százalékát ellenőrizheti a maffia, de akad ország, ahol akár a 25 százalékot is elérheti a hamisított, vagy illegálisan forgalmazott mérgek aránya. Az életünk a tét! Ugyanis e szerek többsége rég betiltott hatóanyagokat, oldószereket tartalmaznak, ráadásul olyan mennyiségben, mely a felhasználónak, de a fogyasztónak is életveszélyt jelenthet.

Erre példákat a minap befejeződött AGROmashExpo elnevezésű budapesti kiállításon a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) szervezte tanácskozáson mutattak be. Egy nemzetközi cég egy termékére európai szintű vizsgálatot végzett. Kiderült: a termékek 6 %-ában nem volt benne az abamektin hatóanyag, 3 %-ában magas, +60 %, illetve alacsony, -80% hatóanyagot találtak, a minták harmadában 10% feletti vagy alatti volt a hatóanyag tartalmára vonatkozó eltérés. Mindezek a fogyasztókra is kockázatot jelenthetnek: a túl magas hatóanyag-tartalom miatt a növényből nem tud kiürülni a szer, így a szermaradvány akár életveszélyt is jelenthet. A túl alacsonynál viszont a gazdálkodót éri tetemes veszteség. Tipikus jel a hamisításra a felhasznált oldószerek milyensége: ez a vizsgálat során 90%-ban mutatott eltérést. A hamisítványokat előállítók a legtöbb esetben itt követik el a természet és az ember elleni legdurvább támadást, általában toxikus, Európában betiltott oldószerek alkalmazásával. A fenti vizsgálatban a termékek negyedénél fordult ez elő.

Egy másik példa a hamisítás működésének méreteire: tavaly 28 tonna peszticid érkezett Hamburgból Litvániába. A szállítmányban világcégek hamisított szerei sorakoztak, természetesen felcímkézett hamisított palackokban, dobozokban, kísérő okmányokkal ellátva. A célpiac ukrajna volt, ahol, mint később kiderült, a termés 15 százaléka lett oda. Spanyolországban 2006-ban 20 millió euró - 6 milliárd forintnyi - értékű zöldséget kellett megsemmisíteni kétes szerek használata miatt. Néhány éve a szlovéniai Kooperben egy 300 tonnás tétel, 2009-ben Ferihegyen 28 tonnánnyi hamisítványra bukkantak, majd az USA-ban akadt horogra nagyobb tétel. Mindhárom esetben az exportáló cég ugyanaz a kínai cég volt.

Mire kell figyelni?

Csak ismert forgalmazótól, boltostól vásároljunk, a piacon, alkalmi árustól soha! Nézzük meg jól a dobozt, palackot, s ha feltűnően gyenge minőségű a csomagolóanyag, ne vegyük meg azt! Ha valaki gyanúsan olcsón árul növényvédő szert, ne engedjünk a csábításnak!

Nem lehetnek nyugodtak a termelők a vetőmag vásárlásakor sem!

A Vetőmag Szövetség és Terméktanács, az MgSzH, a GOSZ már évek óta folytat kampányt arról, miként kerülhető el a milliárdosra becsült hamis vetőmagüzlet. A mostani árakkal számolva akár százezer forintot is lehet veszíteni egy hektáron, amennyiben a gazda tudatosan, vagy a hamisított vetőmagvak neppereinek áldozataként nem ellenőrzött vetőmagot használ, s így jócskán elmarad termésének minősége és mennyisége a várhatótól.
Itthon évek óta jó üzlet a kukorica és napraforgó vetőmag hamisításával és azok forgalmazásával foglalkozni. A csalók és nepperek azt próbálják kihasználni, hogy a kevés tőkével rendelkező gazdálkodók próbálnak ott spórolni, ahol tudnak. Ezért kínálják a hamis vetőmagot féláron piacokon, teherautókról, csomagtartókból. És ez az első komolyan jel, mely arra utal, hogy valószínűleg hamisított vetőmaggal akadt dolguk a termelőknek. Ne engedjenek a csábításnak, ilyen magot ne vegyenek! - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara.

Mi a veszélye az utánvetett, vagy hamisított vetőmag használatnak? A terméskiesés, ugyanis a mai árakkal számolva a hamisítványt használók akár 100 ezer forintot is bukhatnak hektáronként. A fémzárolt, ellenőrzött szaporítóanyaggal szemben a hamisítványok akár 40-60, sőt 100 százalékos terméscsökkenést is okozhatnak. Utóbbi eset is előfordulhat, amennyiben a vetőmag egyszerűen nem kel ki!

A GOSz által szervezett tanácskozáson Ruthner Szabolcs, a VSZT ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a hamisított vetőmagot az ellenőrzött vetőmag piaci áránál olcsóbban ajánlják, esetleg akciós, vagy megmaradt tételként tüntetik fel. A cégjelzéssel ellátott zsákok megtévesztésig hasonlíthatnak az eredetihez, de a hamis címke könnyen téphető és a fémzárszám és/vagy a címkesorszám is hibás, nem a címkén szereplő hibridet és vetőmagtételt azonosítja.

A címke tartalma is árulkodik a hamisításról! A Magyar Agrárkamara azt tanácsolja, hogy jól tapogassák, nézzék meg a címkéket! Azok ugyanis téphetetlen anyagból készülnek, egyedi nyilvántartásúak, sorszámozottak, - az öntapadó típusok kivételével - vízjellel ellátottak, kitöltésük számítógéppel történik. Minden egyes zsáknak, csomagolási egységnek külön azonosító száma van. A hamisítók jó ha tudják, hogy a címkehamisítás okirat hamisításnak számít!

A termelők ne dőljenek be annak, ha színes, látszólag csávázott vetőmagot kínálnak számukra. Ma már ez sem garancia, mivel a hamisítók mindenre figyelnek: ma már a hamis mag is színes, színezett, hogy úgy nézzen ki, mintha vegyszerrel csávázták volna!

Mit tehet a gazdálkodó, ha el akarja kerülni a becsapást?

Ismert, megbízható kereskedőtől kell vetőmagot venni, illetve a fémzárszámot és a címkesorszámot ellenőrizni. Továbbá kérjen számlát a vetőmagról, hiszen csak annak segítségével tudja a későbbi vitás esetekben bizonyítani a vetőmag származását! Amennyiben valaki gyanús esettel, vetőmaggal találkozik, akkor értesítse az MgSzH megyei Vetőmagfelügyeleti Osztályát (06-1/336-9000), a Vetőmag Szövetséget (06-1/332-5755). Az MgSzH-nál telefonon, illetve a honlapon online módon - http://vigor.mgszh.gov.hu:8080/VigorServerUly/okmany.html - is lekérdezhető a fémzárszám, és a címkesorszám, amely alapján ellenőrizhető a vetőmag eredete. Nem magyar tételek adatait a rendszer nem tárolja. Amennyiben valaki utólag jön rá, hogy hamisítványt vett, akkor Hatósági Jegyzőkönyvet kell felvenni, mely elengedhetetlen a későbbi bizonyításhoz!

A Magyar Agrárkamara felhívja a figyelmet, hogy mind a hamisított növényvédő szerrel, mind a hamisított vetőmagvakkal kapcsolatban fontos információk, fotókkal illusztrált példák találhatók a GOSz honlapján: http://www.gabonatermesztok.hu/hu/node/176

Forrás: MA

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?