Soha nem látott traktorőrület Magyarországon

Major Katalin
Idén csúcsokat döntött a hazai traktorvásárlási kedv, elsősorban a 2012-2013-as év kiemelkedő növénytermesztési eredményei, az ÁTK 5-ös és a kertészeti gépekre kiírt pályázatok, illetve a Növekedési Hitelprogram forrásai turbózták a piacot. Az idén életbe lépett új földforgalmi törvény a mezőgazdasági gépek piacát sem hagyta érintetlenül: a nagy teljesítményű gépek beszerzése érezhetően háttérbe szorult, sokan inkább a bérlés mellett tették le voksukat. Harsányi Zsolttal, az Axiál tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

agrárszektor.hu: Idén csúcsokat döntött a hazai traktorvásárlási kedv. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint az év első hét hónapjában a termelők 71 százalékkal több traktort szereztek be, mint az előző év azonos időszakában. Minek köszönhető ez az ugrásszerű növekedés?

Harsányi Zsolt: Ennek több összetevője van, talán még a csillagok pozitív állása is hozzájárult idén a mezőgazdasági gépberuházások számának növekedéséhez. Az egyik legfontosabb tényező az, hogy tavaly-tavalyelőtt a növénytermesztésben dolgozók nagyon jó évet zártak, és az állattenyésztők sem panaszkodhattak. Ehhez járultak hozzá az ÁTK 5-ös, illetve a kertészeti gépekre kiírt pályázatok, amelyek keretében 35-60, illetve 25 százalékig kaphattak támogatást a gazdák. A harmadik komoly tényező, ami nagy hatással volt a mezőgazdasági gépberuházásokra, az a Növekedési Hitelprogram. Rengeteg gépet vásároltak ezzel a forrással megerősítve, hiszen 2,5 százalékos kamat mellett már mindenképpen érdemes elgondolkodni a régi, kiöregedett gépek korszerűbbre cserélésén.

agrárszektor.hu: Hogyan csapódott le ez az Axiál forgalmában?

H. Zs.: Egész évben nagyon jó forgalmat bonyolítottunk le, az összes szerviz csúcsra volt járatva, hiszen aki hozzájutott ezekhez a pályázati forrásokhoz, az le is akarta zárni a beszerzést. Volumenben minden idők legnagyobb forint-árbevételét tudjuk majd realizálni idén. Megközelítőleg 70 milliárd forintos árbevételre számítunk 2014-ben.

agrárszektor.hu: Jövőre is folytatódhat ez a dinamika? Egyáltalán, mekkora tere van még a növekedésnek? Milyen Magyarországon a mezőgazdaság gépesítettsége és a géppark technológiai színvonala?

H. Zs.: Úgy gondolom, hogy ha lesznek támogatások, akkor a következő években is vásárolnak majd a gazdák új, korszerű gépeket, mert szükségük van rá. Sokan várják a jövő évi pályázati kiírásokat, az ÁTK 5-ről többen lemaradtak idén.

Léteznek olyan vélemények, hogy a mezőgazdasági gépek piaca máris telített Magyarországon, én azonban nem így látom: bőven van még hová fejlődnünk. Főként az egy hektárra jutó gépmennyiségben vagyunk elmaradva, minőségben és technikai színvonalban nem (ami az új beszerzéseket illeti).

Sokkal több és korszerűbb gép van már Magyarországon, mint néhány évvel ezelőtt, de fajlagosan még mindig kevesebbet vásárolunk, mint Nyugat-Európában. Összehasonlításképp: Magyarországon évente 1500-2000 nyugati gyártmányú traktort vásárolnak, ezzel szemben a kisebb területen gazdálkodó osztrákoknál 6500-7500-at. Ez azt jelenti, hogy sokan dolgoznak még mindig közepes vagy gyenge teljesítményű gépekkel. Emellett jellemzően a munkagépcsalád az, ahol még frissítésre van szükség.

agrárszektor.hu: A következő mezőgazdasági gépbeszerzési pályázatok a jövő év elején kerülnek kiírásra. Milyen irányba lenne célszerű terelni a gépvásárlásokat a támogatáspolitikával?

H. Zs.: Célszerű lenne, ha a kis- és közepes gazdaságokat legalább olyan mértékben támogatnák, mint eddig, de közben nem feledkeznének meg a nagygazdaságokról sem. 2014 vesztese a kombájn- és nagytraktor-beszerzés volt, ezekből idén nem vásároltak annyit a gazdák, mint az elmúlt években, mert a támogatás nem ezekre szólt. Ezeket a támogatási forrásokat átütemezték, sokan várják a lehetőséget, amikor ezeket ki tudják használni.

agrárszektor.hu: Mennyire tartja egészséges folyamatnak, hogy a mezőgazdasági gépek piacát ilyen nagy mértékben befolyásolja a gépbeszerzésekre kiírt pályázati források elérhetősége?

H. Zs.: Azt gondolom, hogy a géptámogatás valamilyen szinten fölülről való beavatkozás a rendszerbe, mert végeredményben támogatás idején nem a valós keresletnek megfelelő mértékben szereznek be gépeket a gazdálkodók. Volt olyan évünk - 2003 -, amikor 250 kombájnt adtunk el, ám 2010-ben csak 27-et. Optimális esetben ez a szám inkább évente 150, de legalább kiszámítható lenne. Az emberek ma az aratáshoz kaszát vásárolhatnak, de leginkább kombájnt, középút nincs. 2009 volt a legjobb évünk - annyi volt a forgalmunk, hogy alig győztük -, mert 25 százalékos támogatás volt a gépekre. Ha egy autónak a negyedét ajándékba adnák, ki mondana nemet?

De nyilvánvalóan nem csak a támogatások befolyásolják a piaci folyamatokat. Az idén életbe lépett új földforgalmi törvény például szintén a nagy teljesítményű gépek beszerzése ellenében hatott. Sokan inkább bérelték ezeket a gépeket, ha nem volt elég a kapacitásuk. Ha az új szabályozás következtében ténylegesen csökken majd a birtokkoncentráció, lehet, hogy a nagy teljesítményű kombájnok forgalmazása tartósan vissza fog esni.

A mezőgazdasági gépbeszerzéseket alapvetően a tevékenység jövedelmezősége határozza meg. Ugyanakkor ezeken a földeken ezután is dolgozni fognak, maximum kisebb gépekkel és kisebb hatékonysággal. Nekünk ehhez is gépet kell adni, és készen állunk ennek az igénynek a kielégítésére.

agrárszektor.hu: Milyen évet zárhatnak idén a gazdák?

H. Zs.: Vegyes a kép. Bár a terményárak jelentősen csökkentek, a mennyiség kedvező volt. Vannak olyan területei az országnak - főleg Nyugat- és Közép- Magyarország -, ahol megfelelő mennyiségű csapadék esett. Itt nem lesz olyan jó az év, mint tavaly, de egyáltalán nem lesz rossz. A kelet-magyarországi helyzet egy kicsit más, ott nem esett annyi eső, és szűkebb lesz az év, de aki előre gondolkodott, és lekötötte a termést, az viszonylag jó tavaszi árakkal tudta eladni legalább a termése egy részét. 2012-13 tényleg nagyon jó év volt a növénytermesztésben, de nem lehet mindig a legjobbhoz hasonlítgatni. A gazdák nagy része nem lesz büszke idén a termésére és a nyereségére, de jól meg fognak tudni élni belőle.

agrárszektor.hu: Milyen terveik vannak az Axiálnál a jövő évre vonatkozóan?

H. Zs.: Továbbra is folytatjuk telephelyeinken a szerviz- és alkatrész- szolgáltatás infrastruktúrájának erősítését, hogy ki tudjuk szolgálni partnereinket. Már 18 telephelyünk van az országban. A szekszárdi telephelyünkön lassan befejeződik a műhely felújítása, átalakítása, és a következő időszakban is a műhelyépítés, a műhelyek korszerűsítése lesz porondon. Ezeket a korszerű, gyönyörű gépeket ugyanis nemcsak meg kell vásárolni, hanem karban-, illetve üzemben is kell tartani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13