Szép és intelligens rakodógép (x)

agrarszektor.hu
A teleszkópos rakodógépek specialistájaként ismert Manitou folyamatosan fejleszti termékeit. Teszi ezt egyrészt a vevői igényeket figyelembe véve, másrészt pedig eleget téve a folyamatosan szigorodó környezetvédelmi hatósági előírásoknak. A közel egy éve bemutatott Manitou NewAg szériával a Manitou nem csak az új emissziós normáknak kívánt megfelelni egy új fejlesztésű motor beépítésével, hanem több éves fejlesztési és tesztelési folyamat eredményeképpen egy teljesen új mezőgazdasági szériát alkotott meg. Ez a Manitou NewAg széria.

Többféle hajtásrendszer és sebességváltó, innovatív kijelzők és kezelő szervek, teljesen megújult kabin, egyszerűbb és biztonságosabb fellépés a fülkébe, lényegesen jobb rálátás a munkaeszközre, továbbfejlesztett hangszigetelés, számtalan kényelmet és hatékonyságot növelő megoldás. Ezek jellemzik a Manitou teljesen megújult 6, 7 és 9 méteres mezőgazdasági szériáját.

 

 

A vezetőfülke íves kialakítása nem csupán tökéletes kilátást biztosít, hanem modern kinézetet is kölcsönöz a gépnek. A tetőrács minden elemének szöge aprólékosan meg lett tervezve úgy, hogy a kezelőnek teljes rálátása legyen a munkaeszközre a gém pozíciójától függetlenül. A gém csuklópontjának alacsony helyzete és az osztatlan szélvédő 360°-os kilátást biztosít, amely garantálja a biztonságot a gépkezelő és a környezete számára is. A 2 db első és 2 db hátsó munkalámpa LED fényszórói sötétben is tökéletes látási körülményeket biztosítanak.

 

 

A Manitou-nál korábban hagyományosnak mondható mechanikus nyomatékváltó mellett 2018. év elejétől elérhetőek lesznek a CVT fokozatmentes hajtással készült új típusok is. Ezeknél a rakodógépeknél a ZF által gyártott fokozatmentes hajtómű hidrosztatikus erőátvitellel párosul, ez együtt biztosítja a 3,5-4 tonna teher gyors mozgatását, ráadásul a rakodógép minden eddiginél finomabban és precízebben manőverezhető.

 

 

Az új szériás mezőgazdasági rakodógépek új opciós lehetőségekkel is bővülnek. Az új "Active CRC" gém lengéscsillapítás a gém dőlésszögétől függetlenül működik, és 4 km/h haladási sebesség alatt automatikusan kikapcsol. Hogy miért? Azért, hogy prioritást adjon a gémpozícionálás pontosságának, például, ha szalmabálákat szeretnénk jó magasra elhelyezni, vagy ha földkanállal éppen tereprendezést végzünk. Ilyen műveleteknél korábban manuálisan ki kellett kapcsolni a funkciót.

 

2018. év derekától elérhetővé válik az ún. "intelligens hidraulika csomag", valamint a komfort kormányzási mód opciók.

Az "intelligens hidraulika csomag" 3 funkciót kínál:

Függőleges emelés ("Quick Lift"): a gém emelésének (süllyesztésének), és kitolásának (visszahúzásának) automatikus összehangolása oly módon, hogy a munkaeszköz mindig egy függőleges vonal mentén mozog.

 


Kanál rázás (Bucket Shaker): a rakodókanál gyors kiürítése a kanál automatikusan ismétlődő fel / lebillentésével.


Automatikus visszasüllyesztés (Return To Load): a munkaeszköz egy bizonyos pozícióját (gémszög, kanálszög) egy gombnyomással memorizálja a rendszer, utána elegendő csupán egy mozdulat, hogy a rakodógép a munkaeszközt automatikusan ebbe a pozícióba mozgassa vissza.


Komfort kormányzási mód opció (CSS) Normál esetben 4 teljes kormánymozdulat szükséges ahhoz, hogy a rakodógép kerekeit az egyik végállásból a másik végállásba kormányozzuk. Az új komfort kormányzási funkciónak köszönhetően - álló-közeli helyzetben - elég egyszer körbe tekerni a kormánykereket. Ez a funkció a biztonság és stabilitás megőrzése miatt progresszíven működik, azaz a gép haladási sebességének és a gém szögállásának növelésével a szükséges kormánymozdulatok száma is egyenes arányban megnő, 18 km/óra sebesség vagy 30° gémszög felett pedig ki is kapcsol.

 

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?