Távol-keleti növényvédő szerek: óvatosan velük!

agrarszektor.hu
Több szakmai szervezet és állami hatóság fogott össze az illegális növényvédő szerek forgalmának visszaszorítására Magyarországon - mondta Kárpátiné Győrffy Katalin, a Növényorvosi Kamara elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon a növényvédő szerek forgalma éves szinten eléri az 55-60 milliárd forintot, az illegális szerek forgalma ennek mintegy 2 százaléka - mondta el Jordán László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese, országos növényvédelmi főfelügyelő.

Az unióban 5-6 százalékra becsülik az ilyen, nem engedélyezett növényvédő szerek használatát, a környező országokban pedig a magyarnál lényegesen rosszabb a helyzet, átlagosan 20 százalékos az illegális szerek forgalma - tette hozzá Kárpátiné Győrffy Katalin.

Az illegális, és a feketén forgalomba hozott növényvédő szerek azért veszélyesek, mivel nem garantált összetételűek, ezért nem mindig azok a hatóanyagok szerepelnek a vegyszerben, amelyek az adott növényvédelmi munkához szükségesek volnának. Ez pedig veszélyes lehet nem csak a felhasználókra, hanem a fogyasztókra nézve is - közölte Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke. Ezért szükséges az illegális szerek használatának visszaszorítása. Hozzátette: legtöbben azért vásárolják a gazdálkodók közül ezeket a nem ellenőrzött helyről származó készítményeket, mert úgy vélik, jobban járnak anyagilag. Ám a használatot követően lehet, hogy a kár több százezer forintos, akár milliós nagyságrendű is lehet.
Az MTI kérdésére válaszolva Kárpátiné Győrffy Katalin arról beszélt, hogy a növényvédőszer-forgalom éves szintje más becslések szerint elérheti akár a 70-90 milliárd forintot is. Hozzátette: Magyarországon évente mintegy 23-24 ezer tonna növényvédő szert használnak fel.

Az MGSZH elnökhelyettese megjegyezte, hogy a növényvédőszer-forgalom csökkenő mértékű, és nem a felhasznált mennyiség a döntő, hanem, hogy milyen hatóanyag mennyiséget használnak a gazdálkodók egy-egy munkafázis elvégzése során. Példaként említette, hogy évekkel ezelőtt a talajfertőtlenítéshez hektáronként még mintegy 35 kilogrammnyi vegyszert kellett felhasználni, ugyanakkor ma már vannak olyan munkák, ahol grammnyi mennyiségeket használnak egy hektáron a növényi kultúra megvédésére bizonyos kártevők, kórokozók ellen.

Újságírói kérdésre válaszolva Sárközi Alexandra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal őrnagya arról beszélt, hogy az illegális növényvédő szerek általában a Távol-Keletről kerülnek Magyarországra és rendkívül nehéz azokat azonosítani, mert sokszor megtévesztő módon hozzák be azokat az országba és csak szakértők igénybevételével lehet hatékonyan küzdeni a feketekereskedelem, forgalmazás és az illegálisan behozott növényvédő szerek ellen.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?