2020. február 19. szerda Zsuzsanna

Hírek - Gépek

Traktort venne? - Optimista a miniszter

Vajon lesznek-e újabb gépvásárlási támogatások?
 
 

Várhatóan hat százalékkal növekszik az idén a világ mezőgazdasági géppiaca. Magyarországon a gazdák tavaly 17 százalékkal fordítottak többet új gépek vásárlására, de a géppark átlagéletkora még mindig tíz-tizenöt év. Budapesten megnyitotta kaput a 32. AgromashExpo agrárgép-kiállítás.

A magyar mezőgazdaság megállja a helyét a nemzetközi versenyben, és képes a beruházások, a termelés növelésére – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a 32. AgromashExpo agrárgép-kiállítás megnyitóján. Szerinte ezt az üzenetet közvetíti a rekordérdeklődés is a kiállításon. Ma a magyar agráriumot újra Európa erős mezőgazdaságai között tartják számon, három éve folyamatos a növekedés, és ennek eredményeként évről-évre bővültek a gépvásárlások – fogalmazott a miniszter.


MTI-fotó: Kovács Attila
Az adatok szerint a világ mezőgazdasági géppiaca folyamatosan növekszik, az idei évre 6 százalékos bővülést prognosztizálnak. Magyarországon a mezőgazdasági termelőeszközök kereskedelme 15 százalékkal emelkedett 2013-ban az előző évhez képest, az új gépek vásárlására fordított összeg pedig 17 százalékkal nőtt, tehát az ágazat folyamatosan bővül - emelte ki a miniszter.

Fazekas Sándor az MTI szerint felidézte a Mezőgazdasági Eszköz és Gépforgalmazók Országos Szövetségének (MEGFOSZ) felmérését, miszerint a traktorértékesítés tavaly elérte a kétezer darabot, növekszik a nagyobb teljesítményű traktorok iránti igény is. Magyarországon a mezőgazdasági termelésben használt gépek és berendezések átlagos életkora 10-15 év, és a versenyképesség növeléséhez szükség van modern mezőgazdasági gépekre, fejlett hazai mezőgép-iparra - emelte ki.

Több kiállítás is nyílt egyszerre
Az AGROmashEXPO és az AgrárgépShow mellett - ahol 7 pavilonban összesen 270 kiállító mutatkozik be - társkiállításként idén újra megnyílt a Magyar Kert, valamint a Szőlészet és Pincészet szakkiállítás is. Az idei bemutatóra rekordszámú, 40 pályázat érkezett a termékfejlesztési díjpályázatra, melyek közül 14 termék nyert díjat. A hazai termékfejlesztésért járó különdíjat a Natur Agro Hungária Kft. talajkondicionálója kapta. A nemzetközi termékfejlesztési különdíjat a Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft. hibridkukorica vetőmagja érdemelte ki. A kiállítások február elsejéig látogathatóak a Hungexpón.

 

A hazai mezőgépipar termékeinek majdnem 85 százaléka külföldön talál gazdára, a magyar mezőgazdasági gépgyártók szövetségének adatai szerint az ágazat növelte nettó exportőri pozícióját, a mezőgazdasági gépexport növekedése elérte a 2 százalékot. Az ágazat fejlesztésének segítéséhez a korábbi drága hitelekkel szemben több új hitelprogram indult, kedvezőbb feltételekkel. Ezek között a gépberuházásokhoz igénybe vehető növekedési hitelprogram (NHP) és az Új Magyarország Agrárfejlesztési Hitelprogramot emelte ki.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) összesen 85 milliárd forinttal járult hozzá a magyar mezőgazdaság megújításához. Ezen belül a kertészeti gépbeszerzéshez 24 milliárd, az állattartás fejlesztéséhez 35 milliárdot, az élelmiszeripari fejlesztésekhez 25 milliárd forintot, míg a borászati gépbeszerzéshez 1,2 milliárd forint pályázati forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu