2019. január 16. szerda Gusztáv

Hírek - Gépek

Tüzetesen átnézhették a szénakészítés gépeit a gazdák

Normál időjárásban április végén válik esedékessé a gabonaszenázsok és a lucernaszéna elkészítése, de idén előreszaladt a természet. A Valkon május első napjaira tervezett be négy gépbemutót az ország különböző pontján, amelyekhez szakmai előadások is kapcsolódtak.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az összetorlódott vetési munkálatok ellenére Tiszacsegére is sokan eljöttek, hogy a kaszálás, rendkezelés és bálázás technikai újdonságiairól értesüljenek. A Valkon Kft. a finn Valtra traktorok, a német Krone szálastakarmány-betakarító gépek, illetve a Kramer rakodógépek hivatalos importőre és értékesítője. Hogy miért fontos, hogy ezek a gépek tökéletes munkát nyújtsanak, azt a takarmányozás oldaláról dr. Orosz Szilvia, az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. szakembere magyarázta el a hallgatóságnak. Felhívta a figyelmet a műveletek elvégzésének kritikus időpontjaira és a munka minőségére is. Mint mondta, a hagyományos csillagkerekes rendsodró túl szorosra fonja a lucernát, így az nem képes 48 óra alatt elérni a 30 százalékosnál nagyobb szárazanyagtartalmat és a 10 százaléknál kisebb hamumennyiséget. Mindez kulcsfontosságú a takarmány minősége és tárolhatósága szempontjából.

Szűkített és lazább rendek a rotációs kaszák nyomában

A széna- és szenázskészítés gépesítési oldalát a Valkon Kft. szakembereinek előadásban hallgathatták meg a gazdák. A Valtra ma már az amerikai AGCO konszern kötelékébe tartozik, de megőrizte azokat az erősségeit, amelyekkel a "szülőhazájában" felvértezték. A hidegben is működőképes, 155-270 lóerős motorok az erdészeti munkálatokra is alkalmassá teszik ezeket az erőgépeket, ugyanakkor a gazdaság egyéb területein is univerzálisak. A gyártó felkészült az egészen egyedi igények kiszolgálására is, nemcsak a különféle funkciók, hanem a szín vagy a végsebesség tekintetében is - hangzott el Tiszacsegén. A több díjat elnyert SmartTouch kezelőfelület egyszerű, kényelmes és logikus vezérlést tesz lehetővé a gépkezelő számára, pár gombnyomással szabályozható vele a motorfordulat, az emelőmű, az ISOBUS-értékek vagy az automatakormányzás.

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A Kramer rakodók a négykeres kormányzásnak köszönhetően olyan fordulékonyak, mint egy derékcsuklós technikai megoldás, ugyanakkor fix alvázuk révén stabilabban tartják súlypontjukat a gép középpontjában, vagyis nem borulékonyak. A teleszkópos homlokrakodók kiváló hidraulikateljesítménye gondoskodik róla, hogy akár 5,5 tonnát is 9 méteres ürítési magasságba emeljenek a lengéscsillapított gémek. Fokozatmentes hidrosztatikus hajtás és autamatikus zsírzás teszi felhasználóbaráttá a gépeket.

A Krone kaszák és szársértők, rendterítők és rendsodrók, valamint kör- és szögletesbála-készítők munkáját működés közben tekinthették meg a gazdák. A német gyártó nemcsak a felhasznált anyagok minősége terén igényes, de számos olyan technikai újítása is van, amelyek szó szerint terhet vesznek le a hajtást biztosító traktorról. A sajátos függesztési megoldások, vagy a hajtások végletekig történő leegyszerűsítése és a zárt, pormentes csapágyazás a munkagépen nemcsak a szervizelést, de a gépkapcsolat hosszú élettartamát is garantálja.

Krone gépek bemutatója munka közben

 

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu