UBS: van, ami még a gabonánál is jobban drágul

agrarszektor.hu
A műtrágy árak várhatóan még a gabonáénál is jobban emelkednek, köszönhetően a gazdálkodók ismét emelkedő keresletének, melyet a kínálati oldal - a kínaiak készletfelhalmozása miatt - nehezen tud kielégíteni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az UBS bankcsoport elemzői szerint a legfontosabb termények közül egyedül a szója árában várható a következő években is további emelkedés: becslésük szerint 2014-ig akár a bushelenkénti 12 dollárt is elérheti a chicagói árutőzsdén a termény ára. A szakértők azt jósolják, hogy az olajnövény készletek nem képesek a következő 4 évben lépést tartani az egyre emelkedő kereslettel, mivel Kína fogyasztásbővülése felülmúlja az USA, Brazília és Argentína termésnövekedését.

A bank aktuális árupiaci “kedvencei" közé jelenleg az energia, a műtrágyák és a nemesfémek tartoznak, a cégek közül pedig a világ legnagyobb műtrágyagyártó vállalatát, a kanadai Potash Corp.-ot, valamint a Taiwan Fertilizer Co.-t emelete ki, mint lehetséges befektetési célpontok.

Az UBS szerint az év végéig akár 23 százalékkal is emelkedhet a műtrágyagyártás egyik alapanyagának számító kálium ára, amely így tonnánként akár a 430 dollárt is elérheti, miután a termelők a jobb terméshozam reményében növelik keresletüket a műtrágyák iránt.
Észak-Amerikában, a tavaszi vetési szezonig jelentősen bővült a kereslet, míg az Európai Unióban a várakozásokat felülmúló növekedés volt megfigyelehető - közölte az UBS.

A foszfát ára szinén 27 százalékkal emelkedhet, év végére elérve a tonnánkénti 650 dolláros árat. Az okok mögött a bankház a szaúdi bányatársaság, a Ma'aden foszfát alapú műtrágyaüzemének késései megnyitását említi, mely a jövőben 10 százalékos kínálatbővülést eredményezhet.

Eközben Kína meghosszabbította azt az időszakot, mely alatt foszfát exportra magasabb vámot vet ki: ezzel akár 15-20 százalékkal is csökkenhet a globális kínálat. A bankház szerint 2011-ben igen szűkösek lesznek a foszfát alapú műtrágya-készletek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?