Új középkategóriás betakarítógép a CLAAS kínálatában

Új középkategóriás betakarítógép a CLAAS kínálatában (x)

agrarszektor.hu
A TRION széria páratlan rugalmassággal hódíthat a magyar piacon

A kombájnok szegmense kifejezetten érdekesen alakul az elmúlt néhány évben. Egyre nagyobb teljesítményű gépek érkeznek, a vágóasztalok korábban szinte elképzelhetetlen munkaszélességet kínálnak, hatalmasak a magtartályok és lassan mindent intelligens számítógépek vezérelnek. A gigászi zászlóshajók mellé pedig kisebb, szerényebb gépek sorakoznak fel a prospektusokban, hogy aztán a végtelen táblázatok és összehasonlító grafikonok után rájöjjön a gazda: ha nem tud a legnagyobb szegmensből betakarítógépet választani, akkor szinte biztosan le kell mondania legalább egy részéről a legfejlettebb technológiáknak.

Ezt ismerte fel a CLAAS, hiszen a gyártó a TRION szériával új mércét állít fel a középkategóriás kombájnok esetében rugalmasság és adaptálhatóság terén. A kulcs a számtalan egyedi típus és felszereltség, aminek köszönhetően a TRION minden piacra illeszkedik, a hagyománytisztelő családi vállalkozásoktól a teljesítményorientált nagyvállalatokig, bérvállalkozókig. Üzemméret terén szintén meglehetősen széles skálára tervezték a gépet, legyen szó 200 vagy 1000 hektáros gazdaságról, legyen akár búza, repce, kukorica, szója vagy rizs, legyen dombos vagy sík termőterület.

Vegyük sorba azt a négy alaptulajdonságot, ami köré a CLAAS megtervezte az eddigi legrugalmasabb betakarítógépét:

Először is, az új koncepció szerint magas szintű az üzem- és növényspecifikus alkalmazkodóképesség a betakarítás során, egyszerű, szerszámmentes és gyors a kultúrák közti átállás, miközben számos vágóasztal típus elérhető. Ráadásul hatalmas a kínálat a járószerkezetek és hajtásrendszerek terén is, például nem kevesebb, mint 6 TERRA TRAC és hat járószerkezet-szintező MONTANA gép is elérhető.

Ehhez jön a TRION minden betakarítási körülmény között magas teljesítményt nyújtó cséplőrendszere, a megfelelő (nagyokra jellemző) műszaki tartalommal: APS cséplőrendszer, JET STREAM tisztító rendszer, nagyméretű magtartály, nagy ürítési sebesség. Végül ott a hatékony hajtáslánc, immár intelligens motortechnikával és a DYNAMIC POWER optimalizációval.

Harmadik elem az elképesztő kínálat a legújabb technológiák és kezelő támogató rendszerek terén, mint például a CEMOS AUTOMATIC automatikus betakarítás, ami függetlenül a gazdaság méretétől hozzájárul a teljesítmény-optimalizáláshoz és a kezelői kényelemhez. Még hosszabb a lista, ha hozzávesszük a szenzor arzenált, a kamera-rendszereket, az intelligens szecskázó opciókat vagy a kormányzási és GPS rendszereket. Gyakorlatilag a CLAAS szinte minden technológiát elérhetővé tesz csúcskategóriából, ami nem megszokott ebben a szegmensben.

Végül ez önmagában mégis kevés lenne anélkül, ha a teljes csomag nem lenne megbízható, strapabíró. Ezt világméretű teszttevékenységekkel biztosították, ahol a fejlesztéseket az egyszerű és időtakarékos karbantartás szempontjából is finomították. Egyszerűbb a szíjrendszer, jobban hozzáférhetők a különböző géprendszerek, egyszerűen cserélhetők a modulok.

Két leválasztási koncepció, három modellsorozat

A három új TRION modellsorozattal a CLAAS jelentősen bővíti a termékkínálatot, a 258 lóerős 5 ládás géptől a 435 lóerős duplarotoros hibrid kombájnig:
• TRION 500 öt rázóládával, APS WALKER cséplőrendszerrel, 1420 mm cséplőszélesség
• TRION 600 hat rázóládával, APS WALKER cséplőrendszerrel, 1700 mm cséplőszélesség
• TRION 700 APS HYBRID cséplőrendszerrel (TRION 710 - 730 ROTO PLUS rotorral, TRION 750 ROTO PLUS duplarotorral); 1420 mm cséplőszélesség

Úgy tűnik, hogy ezzel az új csomaggal a CLAAS végre felrázza kicsit a betakarítógépek szegmensét, hiszen gyakorlatilag a zászlóshajó gépek fejlett technológiáját lehozza a középkategóriába. Vagy épp nem hozza le, attól függően, hogy a gazdának mire van szüksége. Ennek fényében jól kitalált a bevezetés mottója: "Fits your farm - A gazdaságodra szabva!“

Az összes TRION modell az európai piacokon már megrendelhető a 2022-es betakarítási szezonra, míg Észak-Amerikában és Oroszországban a bevezetés a 2023. évi szezonra várható.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?