Újabb fejlesztések az Év agrárberuházási díjat nyert Axiálnál

agrarszektor.hu2022. június 16. 11:30

A gépgyártók és a beszállítók jelenleg éves szinten akár 2-3 alkalommal is emelik az áraikat, ráadásul meglehetősen jelentős drágulásról beszélhetünk. Emellett komoly problémát jelent az is, hogy vannak olyan specifikus géptípusok, amelyeket már csak 2023-ra vagy akár csak 2024-re tudnak biztosítani - mondta az Agrárszektornak Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezető igazgatója, aki 2021-ben a cég képviseletében átvehette a Portfolio Csoport Év agrárberuházása díját. A vállalat Alkatrész Logisztikai Központjának tavalyi fejlesztése sokat segít most, hiszen így folyamatosan nagy készletet tudnak fenntartani, emellett az AXIÁL több telephelyén is bővítések indulnak, illetve egy teljesen új és modern telephely is épül Felsőzsolcán.

Jelentős változásokat élünk meg az agrárszektorban, és minden más ágazatban a különböző globális tényezők miatt, általános, minden területen tapasztalt kihívásokat látunk - tájékoztatta az Agrárszektort Pintér Zsolt. A kiszámíthatatlanság okozza a legnagyobb problémát, a gépgyártók és a beszállítók jelenleg éves szinten akár 2-3 alkalommal is emelik az áraikat, ráadásul meglehetősen jelentős, 8-15% közötti drágulásról van szó. Az árak bizonytalansága mellett komoly kihívás az is, hogy a megrendelt termékek beérkezése szintén rendkívül nehezen tervezhető, napjainkban a rögzített szállítási dátumok inkább csak tájékoztató jellegűek, amire nehéz építeni. Ennek szélsőséges példája, hogy vannak olyan specifikus géptípusok, melyeket már csak 2023-ra vagy akár csak 2024-re tudnak biztosítani.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Az AXIÁL a lehetőségekhez mérten előre felkészült erre a helyzetre

 - tette hozzá az ügyvezető igazgató. Kiemelte, készleteiket igyekeznek olyan mértékben növelni, hogy minél jobban kezelni tudják ezt a kiszámíthatatlan helyzetet a kialakított tartalékokkal, amelyek rendelkezésre állnak.

Pintér Zsolt beszélt arról is, hogy az AXIÁL-nál leginkább az Ukrajnában zajló háborúnak érzik a hatásait, ami közvetlenül hozzájárul az alapanyaghiányhoz és a szállítási nehézségek megjelenéséhez. Jelentős termelőként az ukrán mezőgazdaság nehéz helyzete a globális agrárpiacra is hatni fog, ami átmeneti gabonahiányt eredményezhet. Szintén komoly hatása van az euróárfolyam változásának, ami a többi tényezővel együtt komplex helyzetet eredményez, vagyis a számos negatív hatás mellett jelentkeznek kedvezőbb trendek is, például a gazdálkodók magasabb áron tudják a terményt értékesíteni, és mindennek a beruházási kedvre is pozitív hatása van.

Már a most tapasztalható krízisek előtt elindítottak olyan fejlesztéseket, amelyek segítséget nyújtanak a jelenlegi helyzetben a cégnek. Ilyen például a bajai székhelyű Alkatrész Logisztikai Központ (ALK) fejlesztése és bővítése, amellyel 2021-ben elnyerték a Portfolio Csoport Év agrárberuházása díját. A megújult ALK-ban 14 méter magasságig tudnak raktározni, a polcokon pedig 38 ezer láda kap helyet, amelyeket teljesen automatizált módon, robotok segítségével mozgatnak, és az eddigi mintegy 4500 négyzetméteres terület 2500 négyzetméterrel bővült általa. Pintér Zsolt elmondta, ez a plusz kapacitás rendkívül jól jön most, ráadásul mindezt nemrég további könnyűszerkezetes raktársátrakkal bővítették. Ezek segítségével folyamatosan magas készletet tudnak fenntartani, kifejezetten az idénymunkákra fókuszálva.

Egyértelműen az a célunk, hogy továbbra is előre tekintsünk, és fejlesztésekkel oldjuk meg az előttünk álló kihívásokat

 - tette hozzá az ügyvezető igazgató. Több telephelyükön is bővítések indulnak, illetve teljesen új és modern telephelyet is építenek Felsőzsolcán.

Pintér Zsolt (Forrás: Portfolio)

A Portfolio Csoport idén is díjazza az év legsikeresebb és legpéldamutatóbb agrárgazdasági szereplőit, akik rangos elismeréseket kapnak az év vége nagy agráreseményén, a kétnapos Agrárszektor Konferencián, amely november 30. - december 1.-én kerül megrendezésre Siófokon. Az elismeréseket nyolc kategóriában topvezetőkből álló szakmai zsűri ítéli oda, így keressük az Év női agrárvállalkozóját, az Év fiatal agrárszakemberét, az Év kertészetét, az Év állattenyésztőjét, az Év növénytermelőjét, az Év agrárinnovációját, az Év agrárberuházását, valamit kiosztjuk a Portfolio Agrárgazdaságért díjat is.

A Portfolio Agrárgazdaságért díjat az egész ágazat érdekében végzett munka elismeréseként, életmű jellegű díjként adományozzuk. Az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat és az Év kertészete díjat azok kaphatják meg, akik egy-egy évben példamutató gazdálkodási eredményeket, sikereket érnek el. Az Év agrárberuházása díjra olyan projektek pályázhatnak, amelyek technológiai színvonalukkal jelentősen hozzájárulnak a hazai agrárgazdaság fejlődéséhez. Az Év fiatal agrárszakemberi díjjal a fiatal agrártehetségek ágazati tevékenységét, az év agrárinnovációja díjjal az előremutató agrárgazdasági újítások eredményeit, az Év női agrárvállalkozója díjjal pedig az agráriumban dolgozó hölgyek kiemelkedő munkáját ismerjük el.

A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezések, illetve a nevezések beküldéséhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. A nevezések és javaslatok alapján három-öt nevet tartalmazó jelölti listákat állítunk össze, a nyertesekről pedig topvezetőkből álló szakmai zsűri dönt.

Címkék:
agrárdíj, év-növénytermelője, év-állattenyésztője, év-kertészete, év-agrárberuházása, év-női-agrárvállalkozója, év-fiatal-agrárszakembere, portfolio-agrárgazdaságért-díj, év-agrárinnovációja, portfolio-agrárdíjak-2022,