2019. július 20. szombat Illés

Hírek - Gépek

Vége a kiszámíthatatlan időjárásnak? Itt az ingyenes agrometeorológiai rendszer

Széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító meteorológiai információs rendszert hoz létre a kormány - jelentette be Nagy István agrárminiszter a Meteorológiai Világnap alkalmából tartott rendezvényen Budapesten.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Nagy István az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) ünnepségén arról beszélt, hogy a kiszámíthatósághoz nélkülözhetetlenek a meteorológiai mérések, illetve megfigyelések során nyert adatok - írja közleményében az Agrárminisztérium. Az agrárminiszter elmondta, hogy létrehoznak egy széleskörű és ingyenes adatelérést biztosító, magas szakmai színvonalú agrometeorológiai információs rendszert, amivel nem csak a Meteorológiai Világszervezet követelményeit teljesíti majd Magyarország, hanem a hiteles meteorológiai adatokkal támogatják a gazdák mindennapi tevékenységét. Az intézkedés emellett segíti a mezőgazdaságot a klímaváltozás hatásainak mérséklésében. A tárcavezető arról is beszélt, hogy további terv az OMSZ földfelszíni mérőhálózatának megújítása, amely így alkalmassá válik a kormányzati, gazdasági és mezőgazdasági szektor minden igényének kielégítésére.

Dr. Radics Kornélia, az OMSZ elnöke elmondta, hogy napjainkban már nem elegendő csupán arra a kérdésre választ adnunk, milyen lesz az időjárás, hanem arra is felelnünk kell, hogy milyen hatása lesz a várható időjárásnak. Beszédében kiemelte, hogy a napokban új országos villám lokalizációs rendszert üzemelnek be Magyarországon, és folyamatban van az országos, harmadik generációs, automata észlelő hálózat kiépítése, illetve az OMSZ szuperszámítógépének jelentős bővítése és a tároló rendszer folyamatos fejlesztése is. Hozzátette: megkezdték a radarhálózat ötödik taggal történő bővítését, valamint automata-szondázó rendszerek beszerzését is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu