Végleg megszűnhet a hazai dinnyetermelés?

agrarszektor.hu
A dinnyetermelők egyre kilátástalanabbnak érzik a helyzetüket, amennyiben ez az év is veszteséges lesz, ők is végleg felhagynak a termesztéssel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A dinnyetermesztők szerint az ágazatot "kivéreztette" a pocsék időjárás, a külföldi termelők dömpingáradata, és hazai piac nyomott árai. Egyre többen gondolják úgy: ha ebben az évben sem lesz bevétel, végleg felhagynak a kísérletezéssel - hangzott el a Kossuth Rádióban.


A tavalyi esztendő volt a legrosszabb: ezer hektáron alig volt dinnyetermés. Becslések szerint idén egy hektár beművelési költsége egymillió forint is lehet, ezért már sokan fel is adták, mások egyéb lehetőség híján hitelből vágnak bele az új szezonba.


Simonka György, a Magyar Dinnyeszövetség elnöke a Hajnal-táj című műsorban elmondta: még egy csapás, és végveszélybe kerülhet az ágazat, amely tízezer embernek biztosít munkahelyet. Idén egyébként minden eddiginél kisebb területet ültetnek be dinnyével, az elmúlt 4-5 évben ugyanis folyamatosan csökkent a jövedelmezőség a rossz idő, az alacsony és rendezetlen felvásárlási árak, az ellenőrizetlen minőség, nem utolsó sorban pedig az import gyümölcs miatt.


Hét éve még Magyarország volt a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-termesztője, ma már viszont nem is jegyeznek bennünket - hívta fel a figyelmet a szakember. A szaktárca és az ágazat ezért most azon dolgozik, hogy a szezon kezdetére elkészülhessen az a termelőket védő szabályozás, amely csak a megfelelő engedéllyel rendelkező felvásárlót, kereskedőt engedi a gyümölcs közelébe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?