2019. július 15. hétfő Henrik, Roland

Hírek - Gépek

Végre lendületet kaptak a gépeladások

2017-ben növekedésnek indult a világ mezőgépipari termelése és meghaladta a 100 milliárd eurót. A szakértői prognózisok a 2018. évre is javuló tendenciákkal, a mezőgépeladások növekedésével számolnak. Magyarországon szintén optimisták a gépforgalmazók, amihez nemcsak a tavalyi szép számok, de az is hozzájárul, hogy a pályázatok elbírálása után idén végre elkezdődhetnek az állattartó telepi és kertészeti beruházások.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A bővülés éve volt 2017 a mezőgazdasági géppiacon. Kétévi csökkenés után a mezőgépeladások ismét növekedésnek indultak. Bár a vissza nem térítendő támogatások továbbra sem voltak elérhetőek, a gazdálkodók nem halogatták tovább vásárlásaikat, önerőből és banki segítséggel megvalósították a szükséges beruházásokat. Érezhetően erősödött a magyar lízingpiac is. A gazdálkodók 152 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket, a legnagyobb arányú bővülés az első negyedévben történt. Eközben az alkatrészforgalom 44 milliárd forintra emelkedett (az alkatrészek eladása 2013 óta folyamatosan nő) - áll az AKI statisztikai jelentésében.

Forrás: AKI


Két ellentétes trend

Az eladott gépek forgalma alapján két szélsőséges trend figyelhető meg: egyrészt növekszik a precíziós gazdálkodáshoz kapcsolódó eszközök iránti kereslet és a nagyteljesítményű erőgépek forgalma, másrészt az olcsóbb, kisebb teljesítményű, „fapados” traktorok iránti igény is bővül. Leginkább az 50–100 és a 101–140 LE közé tartozó teljesítmény-kategóriában nőtt a forgalom, de megugrott a nagyteljesítményű, 261–320 lóerős gépek iránti kereslet is, méghozzá 25 százalékkal. A 320 LE feletti kategóriában is 12 százalékos keresletnövekedés mutatkozott az egy évvel korábbihoz képest. A traktoreladások összességében 26 százalékkal emelkedtek, 2017-ben 2864 erőgép talált gazdára 52,8 milliárd forint értékben.

Forrás: AKI

Minden gép jól fogyott

A talajművelő gépekből is több került a gazdaságokba 2017-ben, mint egy évvel korábban, ezen belül különösen a hengerek, szárzúzók, rézsűkaszák és a tárcsás talajművelők száma növekedett. A szilárd-műtrágyaszórók, a hígtrágya-kijuttatók, valamint a szervestrágya-szórók értékesített mennyisége jelentősen meghaladta a bázisidőszak szintjét. A növényvédő gépeken belül mind a szántóföldi, mind az ültetvénypermetezők eladása nőtt. Az önjáró szántóföldi permetezőgépekből 61 százalékkal többet, 29-et értékesítettek.

A magyar mezőgéppiac koncentráltságát mutatja, hogy a végfelhasználóknak történő mezőgazdasági gépértékesítés 70 százalékát 10 cég adta, a három legnagyobb gépkereskedő pedig az összes magyarországi gépeladás 53 százalékát bonyolította 2017-ben.

.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu