2019. június 18. kedd Arnold, Levente

Hírek - Gépek

Világrekord: 8 óra alatt 80 hektárról 800 tonna búzát betakarítani (videó)

Így döntötte meg egy New Holland kombájn a 8 óra alatt learatott búzamennyiség világrekordját 2014 augusztusában, az Egyesült Királyságban, Lincolnshire-ben. A sikerhez a magas angliai átlaghozamok is hozzájárultak. Az új betakarítási rekordot 9,95 t/ha-os átlaghozamú táblákon érték el, 16,2%-os nedvességtartalom mellett.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A nyolcórás munkanap korábbi betakarítási rekordja kevesebb mint 700 tonna kenyérgabona volt. Az új rekord 2014-ben született, és az angliai  termelési viszonyok is kellettek hozzá. Az Egyesült Királyságban tartják ugyanis az egy hektáron megtermelt búzamennyiség világrekordját is, amit Tim Lamyman állított be a skót határ közelében 2015-ben, és máig nem sikerült túlszárnyalni. A farmer 16,52 tonna átlaghozamot ért el, ami 0,8 tonnával haladta meg a korábbi új-zélandi csúcsot. A 2015. évi, rekordot hozó 400 hektáron a búza bab elővetemény után került a földbe 185 kg/ha magmennyiséggel. Öt gombaölő szeres kezelést kapott ezen a nedves klímán, és 310 kg (!) nitrogént adtak ki egy hektárra négy részletben, amiből kettő kénes lombtrágya volt. A magas nitrogéndózist nemcsak a várt termés, hanem az időjárás is indokolta. Külön mikroelemes levélkezelést is kapott az állomány (mangán, réz, cink, magnézium és bór). A táblát kelés előtt és után is gyomirtották.

Mi vár a magyar agráriumra 2018-ban és azután? Milyen kihívást jelenthet a magyar húsiparban az afrikai sertéspestis? Mennyi támogatást fizetnek ki a Vidékfejlesztési Programban? Mire számíthat a szójaágazat 2018-ban? Mit tartogat a gabona-és takarmánypiac számára az idei év? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A 2014-es betakarítási rekordot tartó New Holland CR10.90-es kombájn egy csaknem 14 méter széles vágóasztallal dolgozott mintegy 6 km/h-s sebességgel, és a negyedik órában már 416 tonna búzát ürített a pótkocsikra. Még csak 6 és fél órája volt munkában, amikor a korábbi 676 tonnás 8 órás munkarekordot megdöntötte. Végül 80,2 hektárról 10 tonna termést vágott le, a csúcsteljesítménye egyetlen óra alatt 135 tonna búza learatása volt. Végeredményben 797,656 tonna terményt tudott betakarítani a 8 órás munkanap alatt.

Íme a látványos videó:


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Kelet-magyarországi Agrárfórum 2019

  Ingyenes rendezvény >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu