Szeretnék még részt venni több hasonló pályázatban, hiszen hatalmas lehetőségeket nyújtanak - interjú Jancsovics Árpád fiatal gazdával

agrarszektor.hu
Jancsovics Árpád 1977.01.26-án született Gyöngyösön. Főállásban jelenleg is a hevesi hivatásos tűzoltóknál szolgálatparancsnok, de 2007-ben megszerezte az ezüst- és aranykalászos gazda szakképesítést is. 2008-ban alapított vállalkozásának fő tevékenysége a szántóföldi növénytermesztés. Az elnyert pályázati pénzből egy gabonatárolót épít, ez még folyamatban van. Célja a jövőben, hogy helyben tudjon megélhetést biztosítani saját maga és családja számára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor.hu: Hogyan kezdett el gazdálkodni? Mióta foglalkozik ezzel a tevékenységgel?

Szüleim révén nagyon hamar, már kisgyermekként belecsöppentem az állattartásba és a gazdálkodásba. Már gyerekként is nagyon szerettem a szüleimmel menni és segíteni az állatok körül, valamint a földmunkákban. Az évek során folyamatosan részt vettem a családi gazdálkodásban először mint őstermelő, 2008-óta már egyéni vállalkozóként.


Agrárszektor.hu: Hány hektáron termel jelenleg, ebből mennyi a saját? Mi minden terem a földjein?

Az idei évben sikerült 45 ha -ra növelnem a vállalkozásomban megművelt földterületek nagyságát. Ebből mindössze 5 ha a saját terület, a többi területre hosszú távú bérleti szerződéssel rendelkezem. A jelen pénzügyi helyzetben költségkímélés szempontjából sokkal gazdaságosabb és kifizethetőbb a bérleti díj mint a földvásárlás. 

Agrárszektor.hu: Hol tudja legjobban értékesíteni a terményeit?

A vállalkozásom főtevékenységeként szántóföldi növénytermesztést választottam. A búza, kukorica és a napraforgó értékesítési lehetőségei jónak mondhatók. A környéken több gabona és olajos mag felvásárló is található. Elsősorban a legközelebbi felvásárlókat keresem meg pl.: Gyöngyösön, akik nagyon régóta foglalkoznak felvásárlással, így biztos piacot jelentenek a megtermelt növényeknek. Ezen kívül kapcsolatban állok még egy jászberényi és egy budapesti kereskedő házzal is.

 

Agrárszektor.hu: Sokaknak rosszul sikerült az előző év, Önök hogyan zárták ezt az időszakot?

A mezőgazdaságban elsősorban a az időjárás jelenti a legnagyobb kockázatot. Nagyon csapadékos volt a tavalyi év, ami sajnos mi gazdaságunkat is érintette. A területek jelentős részét nem tudtuk megművelni, az épp aktuális földmunkákkal heteket, hónapokat késtünk. A rengeteg esőzés miatti mulasztások sajnos még az idei évre is nagy hatással vannak. A nehezen elvetett és megművelt területeken a termés töredéke termett csak. 


Agrárszektor.hu: Mikor nyert a Fiatal Gazda pályázaton? Mire fordította az elnyert összeget?

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében a Fiatal Mezőgazdasági Termelők Támogatását 2009-ben nyertem el. Az elnyert összeget elsősorban termőföldek megvásárlására fordítottam. A támogatási összeg jelentős részét ,egy gabona tároló megépítésére lett félre téve. A tároló körüli munkák már folyamatban vannak. Sajnos a tavalyi csapadékos időjárása nagyon kedvezőtlenül befolyásolták az építkezés menetét. A tároló építésére szánt terület fölázott és megkell várni amíg teljesen fölszárad, hogy folytatni lehessen a munkálatokat. Valamint nagyon át kell fontolni a költségvetést is hiszen ez egy igen nagy és komoly beruházás.

 

Agrárszektor.hu: Gyakran pályázik? Honnan értesül a lehetőségeiről?

Eddig még ez az első pályázat amiben részt vettem. Szerződésben állok egy pályázat író céggel, akik folyamatosan tájékoztatnak az éppen aktuális lehetőségekről, és a pályázati anyagról valamint az elvárásokról, kritériumokról. Természetesen én is folyamatosan figyelem az MVH honlapját, valamint különböző szakmai internetes oldalakat. A jövőben szeretnék még részt venni több hasonló pályázatban, hiszen hatalmas lehetőségeket és segítséget nyújtanak.


Agrárszektor.hu: Milyen fejlesztéseket tervez a jövőben? Mik a célok?

Természetesen a már meglévő földterületek nagyságát szeretném bővíteni. Valamint szeretném a családi gazdaságot fölszerelni modern energiatakarékos gépekkel, és a tevékenységemet bérmunkavégzéssel kiegészíteni. Célom egy modern, jól működő, jövedelmező gazdaság működtetése, valamint a családom megélhetésének biztosítása, szüleim gazdaságának fokozatos átvétele. 

 


ADATOK:


Név: Jancsovics Árpád
Születési hely, idő: Gyöngyös, 1977.01.26
Iskolák: , Kereskedelmi Szakközépiskola, Ezüst - és Aranykalászos Gazda képesítés, Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Kar műszaki szakoktató tűzvédelmi szakirány
Ágazat: szántóföldi növénytermesztés
Gazdaság területe: 2011-ben 46 HA
Alkalmazottak száma: jelenleg még nincs
Elnyert támogatások: Új Magyarországért Vidékfejlesztési Program Fiatal Mezőgazdasági Termelők Támogatása
Családi állapot: házas

 

ELÉRHETŐSÉGEK:

Cím: 3282. Nagyfüged, Petőfi út 5.
Tel.: 0670-457-6551
Email: harnos.brigi@vipmail.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?