Leállítaná átmenetileg a kukoricából történő etanolgyártást a Wall Street Journal

agrarszektor.hu
A kukorica etanolgyártásra való felhasználásának átmeneti leállítását szorgalmazná az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete és a Wall Street Journal. Az Amerikában félévszázada nem látott rekordhőség miatt az etanolszektor az élelmiszeripar és az állattenyésztők elől szívja el a kukoricát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A FAO - az ENSZ élelmezésügyi szervezete - és a Wall Street Journal végre valamiben egyetértettek, írta a dailyfinance.com. Néhány hete a FAO közleményt adott ki, hogy "átmenetileg azonnal abba kellene hagyni Amerikában a kukorica etanolgyártásra való felhasználását, hogy az amúgy is alacsony kukoricatermést élelmiszeripari felhasználásra lehessen fordítani." Rá egy napra hasonló véleményt fogalmazott meg a Wall Street Journal is: " a természeti katasztrófákat nem lehet kontrollálni, viszont az etanolgyártás egy ember által előidézett katasztrófa, amit akár le is lehet állítani." - írta a lap.

Vajon mekkora horderejű katasztrófának kell ahhoz történnie, hogy, hogy a Wall Street Journal és a FAO egy véleményen legyen? Legalább akkorának, mint ami most az egyesült Államokban tombol: 50 éve nem látott szárazság. Az USDA szerint valószínűleg 10,8 miliiárd véka kukoricát takarítanak be Amerikában 2012-ben. Ez nem hangzik kevésnek, de 13 százalékkal alacsonyabb, mint amennyit 2011-ben takarítottak be, és a legalacsonyabb termésmennyiséág 2006 óta annak ellenére, hogy az amerikai farmerek még soha annyi acre földet nem ültettek tele kukoricával mint az elmúlt 75 évben. Jelenleg minden negyedik acre földterületen van "jó" termés, a maradék "rossz" vagy "nagyon rossz" minőségű termés.

Ennek ellenére a kukoricának még mindig a 40 százalékát bele kell keverni egy olyan üzemanyagba, aminek a gyártása során egy csomó vizet pazarolnak el, korrodálja a motor, és egyáltalán nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. (Ha elégetnek egy liter etanolt, harmad annyi energiát termel, mint egy liter olaj.

Ráadásul maga az etanolelőállítás folyamata több energiát emészt fel, mint amennyi magából a végtermékből keletkezik. Egyes számítások szerint 29 százalékkal több energiát vesz igénybe egy gallon etanol elültetése, betakarítása, szállítása és lepárlása mint amennyi energia abból az egy gallon etanolból utólag keletkezik. (és mindezt ráadásul az adófizetők finanszírozzák), teszi hozzá a dailifinance.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?