Alig van szőlő a tőkén

agrarszektor.hu
Az importbor, a kormányzati döntések hiánya és az időjárás is a pincészetek ellen dolgozik az Ungerbauer pincészet vezetője szerint. A bokrosi gazdaságban a múlt héten kezdődött el a szüret. A tőkéken alig van szőlő, írja a delmagyar.hu

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az utóbbi években legalább egy héttel korábban kezdődik a szüret. Idén a fagy és az aszály is megtette hatását: a szokásos termésnek, azaz a hektáronkénti 60-100 mázsának mindössze 5-10 százaléka várható. A tőkék megsínylették az időjárást, a minőséggel azonban szerencsére nincs gond, nyilatkozta Ungerbauer György, a bokrosi családi pincészet vezetője a delmagyar.hu-nak.

A cserszegivel és a biancával kezdődött a szüret a múlt héten a gazdaságban - az előbbit négy, az utóbbit három hektáron szedték a dolgozók. A család 45 hektáron összesen tizenötféle szőlőt termeszt, a palackozást is maguk oldják meg. Jelenleg közel száz helyre szállítanak az országban, exportban egyelőre nem gondolkodnak, mondta Ungerbauer a lapnak.

A borászat vezetője szerint a magyar termelők helyzetén nagyon sokat ront az olasz bor behozatala - hasonlóan ahhoz, ahogy a dinnyések érdekében felléptek, a szőlészek és borászok mellé is oda kellene állni. Úgy vélte, hogy szerencsére születnek jó kormányzati döntések, mint nemrégiben a borvizsgálati díjak rendezése. Az arányos teherviselés jegyében a Vidékfejlesztési Minisztérium döntése szerint augusztustól mindenki annyit fizet az analízisért, amennyi bort szeretne forgalmazni.

"Ennek az importőrök persze nem örülnek, a családi gazdaságok viszont fellélegezhetnek egy kicsit. Több hasonló döntésre volna még szükség, azonban a tapasztalataim szerint még a jó szándék sem biztos, hogy célhoz ér, mert alsóbb szinteken nem érvényesül a hatásuk" - mondta össze Ungerbauer György.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?