Hamarosan ezzel fogják etetni a gazdák a baromfikat? Itt az új megoldás

agrarszektor.hu2025. november 8. 15:01

Az elmúlt években a Dr. Bata Zrt. kutatói egyedi, természetes összetevőkre épülő takarmány-adalékanyag fejlesztésén dolgoztak, amelynek célja a baromfi állományokban előforduló patogén baktériumok és protozoák szaporodásának akadályozása, ezáltal az antibiotikum-használat csökkentése vagy akár teljes kiváltása. A fejlesztés eredményeként egy olyan komplex, gyógynövény-kivonatokat és mikroelem-kelátokat kombináló készítmény jött létre, amely egyedülálló módon több, a baromfitartásban jelentkező problémára kínál megoldást - írják a közleményben.

A baromfihús az emberi fogyasztásra szánt hústermelés közel 37%-át adja, és az előrejelzések szerint a következő évtizedben ebben az ágazatban várható a legnagyobb növekedés. A nagyüzemi baromfitartás azonban gyakran jár együtt a mikrobiom egyensúlyának felborulásával, ami kedvez a kórokozók elszaporodásának, rontja a termelési mutatókat és a húsminőséget. A vállalat célja egy olyan természetes alapú, „intelligens” takarmányadalék kifejlesztése volt, amely célzottan hat a kórokozókra, miközben a hasznos bélflóra működését támogatja.

Olyan takarmányadalék prototípus fejlesztését valósítottuk meg, amely szelektíven gátolja a patogén mikroorganizmusokat, de nem zavarja a normál mikrobiom működését

- emelte ki Bata Zsófia, a Dr. Bata Zrt. tudományos igazgatója.

A projektben az Állatorvostudományi Egyetemmel működtek együtt, amely a normál és kóros mikrobiom-összetétel feltérképezését, valamint az izolálási kísérleteket végezte. A közös munka során három brojler- és egy árutojó-telepen zajlottak nagyüzemi kísérletek, ahol a kísérleti és kontroll csoportok teljesítményét, egészségi állapotát és mikrobiológiai jellemzőit folyamatosan vizsgálták. A mintavételeket és laboratóriumi elemzéseket a cég kutatólaboratóriuma végezte, a nemzetközi minőségbiztosítási előírásoknak megfelelően.

A kísérletek eredményei igazolták, hogy a takarmánykiegészítő alkalmazása elősegíti a stabil, mikrobiális közösség kialakulását, ami kulcsfontosságú a jobb takarmányhasznosítás, az optimális emésztési folyamatok és az egészséges állomány fenntartása szempontjából. A biztonsági és stabilitási vizsgálatok, valamint a fizikai-kémiai és biológiai jellemzők mérései alapján a termék megfelel a hatósági követelményeknek és a vevői elvárásoknak, így megkezdődhet a piaci bevezetése. Mindez azért fontos, mert a növényi alapú, antibiotikum-mentes takarmányozási megoldások hozzájárulnak az élelmiszerbiztonság javításához és a fenntartható állattartás megerősítéséhez - áll a sajtóanyagban.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
baromfihús, laboratórium, kísérlet, nagyüzem, hústermelés, takarmány-alapanyag, takarmánykeverék, takarmánykeverő-üzem,