A koncentrálódó felvásárlókkal szemben muszáj összefogniuk a termelőknek

agrarszektor.hu
A gazdálkodók számára fontos felismerni, hogy tagként tulajdonosnak lenni egy termelői együttműködésben nem kockázat, hanem biztonság, amely menedéket nyújthat, nem béklyót jelent, hanem szárnyakat - fogalmazott Feldman Zsolt a Nemzetközi Szövetkezeti Nap alkalmából rendezett ünnepségen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) rendezvényén úgy fogalmazott, hogy a tőkeigényes, gyakran értékesítési kihívásokkal küzdő mezőgazdaságban az együttműködés lehet a stabil jövedelmezőség alapja.

A szerveződésekbe tömörülő termelők válnak alkuképessé a mind koncentráltabb méretekben működő üzleti partnereikkel szemben,

legyenek azok az inputpiac részei vagy terményeik felvásárlói. A globalizálódó piac, a hálózatosodó gazdaság, az árukoncentráció mellett az értékesítés szervezettségének növelését is igényli, ez pedig a termelői szerveződések létrejötte, növekedése nélkül nehezen érhető el - hangsúlyozta Feldman Zsolt.

Feldman Zsolt (Fotó: MTI/ Kovács Tamás)

Az államtitkár kitért arra is, hogy a 90-es és 2000-es évek mezőgazdasági üzleti kapcsolataira jellemző gyakori csalódás, és az erodálódott egymás közötti bizalmi viszony után fontos, hogy mindenki számára kiszámítható kereteket és tiszta viszonyokat teremtsünk, amely az együttműködés elengedhetetlen feltétele.

Egy 2015-ös, tízezer megkérdezésen alapuló agrárkamarai felmérésből Feldman Zsolt azt emelte ki, hogy az együttműködésekben való részvételre a gazdálkodók 63%-át leginkább az értékesítés biztonsága ösztönzi. Emellett az árak kiszámíthatósága, az inputanyagok olcsóbb beszerzése, valamint a piaci alkuerő javulása is a válaszadók több mint felénél jelentett ösztönző erőt. Mindemellett a támogatási forrásokhoz jutás, illetve a pályázati elbírálás során szerezhető előnyök is motiváló tényezők. Minden olyan tevékenység, gondolkodás hasznos a magyar mezőgazdaság szempontjából, amely a szövetkezeti alapú együttműködési tevékenység aktivizálására, fejlesztésére irányul - fogalmazott Feldman Zsolt.

Forrás: AM Sajtóiroda

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02