2021. április 11. vasárnap Leó, Szaniszló

Hírek - Karrier

Arcképek: Csányi Sándor, a szántóföldek ura

Az agrárszektor.hu minden évben kiadja Az 50 legbefolyásosabb személy a magyar agráriumban című könyvet. Idén ágazati bontásban foglaltuk össze a legfontosabb iparági szereplőket, közülük néhány érdekes személyiséget, életutat, meghatározó céget a honlapunkon keresztül is bemutatunk az elkövetkező néhány napban. Csányi Sándor a mezőgazdaság számos pontján jelen van, több szegmensben is vezető szerepet játszik. Ebben a cikkben a szántóföldi termelésben betöltött pozícióját tárgyaljuk, az állattenyésztés és állatitermék-feldolgozás, illetve az inputanyag-kereskedelem terén képviselt gazdasági erejét csak grafikonokkal érzékeltetjük. Ha többre kíváncsi, a cikk alján található linken megrendelheti a kiadványt.
 
 

Az időjárási szélsőségek ellenére jó évet zárt az idén a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő Bonafarm-csoport növénytermelési üzletága. A szokatlanul száraz április után a cégcsoporthoz tartozó területek megfelelő mennyiségű csapadékhoz jutottak, így az érintett vállalatok a szántóföldi kultúrákban általában jó termésátlagokat takaríthattak be, és például takarmánykukoricából elérték a hektáronkénti 9-12 tonnás termésmennyiséget is. Az ősszel tapasztalható, újabb száraz periódus ugyanakkor hátráltatja az őszi vetésű növények fejlődését, és ez a jövő évi eredményekre kedvezőtlen hatással lehet.

Csányi Sándor (MTI fotó, Rosta Tibor)

A Bonafarm növénytermelésben érdekelt cégei közül a Baranya megyei Bóly Zrt. mintegy 16 ezer, a Tolna megyei Dalmand Zrt. mintegy 9 ezer, a Veszprém megyei pápai Agroprodukt Zrt. szintén csaknem 9 ezer hektáron gazdálkodik, így a csoporthoz tartozó termőföldek nagysága közelíti a 35 ezer hektárt.

Ez számít ma Magyarországon az egy érdekkörben lévő legnagyobb mezőgazdasági területnek.     A növénytermeléssel foglalkozó vállalatok vetésszerkezetében a kalászos- és a kukoricaterületek teszik ki a legnagyobb részarányt. A cégcsoport elsősorban saját állattenyésztési integrációja számára állít elő takarmány-alapanyagokat, de vetőmagtermelést és piaci terményértékesítést is folytat. A csoport takarmányipari tevékenységét a B-Bábolna Takarmány Kft. képviseli.

A Bonafarm növénytermelési fejlesztési elképzelései között elsősorban az öntözhető területek bővítése szerepel. Bólyon például ma 2100 hektáron, Dalmandon 60 hektáron öntöznek, de mindkét cégnél az arány jelentős növelése a cél. Ennek érdekében a csoport saját öntözésfejlesztési koncepciót dolgozott ki, amelyet a következő években kíván megvalósítani. Az öntözésfejlesztési tervek valóra váltásában szerepet játszhat, hogy a kormány nemrég fogadta el azt a stratégiát, amely a magyarországi öntözhető területek jelentős bővítését irányozza elő. A megjelent kormányhatározat szerint öntözésfejlesztésre 2020-2030 között évi 17 milliárd forintot szánnának.

Csányi Sándor egyéb ágazatokban is erős pozíciót tölt be, ezeket most csak grafikonos formában ismertetjük.

Forrás: Opten
Forrás: Opten

A cikk Az 50 legbefolyásosabb személy az agráriumban évkönyvünk alapján készült. A könyv a linkre kattintva meg is rendelhető.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub

  Óriási pénzeső jön a magyar agráriumban - Mi vár a gazdákra 2021-től?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu